Verkeer
Stuur appje
Zoek

Museumboerderij Wendezoele in de race voor landelijke Erfgoedvrijwilligersprijs

Museumboerderij Wendezoele is genomineerd voor de Erfgoedvrijwilligersprijs 2022. Uit 52 aanmeldingen hebben de juryleden de museumboerderij bij Delden geselecteerd als één van de drie finalisten. De vrijwilligers maken kans op een geldbedrag van 10.000 euro.

Boerenleven van vroeger

Wie een kijkje komt nemen op de museumboerderij, ziet hoe het boerenleven er van 1900 tot circa 1960 uitzag. Het is geen doorsnee museum: bezoekers mogen dingen aanraken en het is de bedoeling dat ze actief meedoen. Al meer dan vijfentwintig jaar betrekken de vrijwilligers jong en oud bij het boerenleven van vroeger.

Belang van vrijwilligers

Voor Museumboerderij Wendezoele zijn vrijwilligers enorm belangrijk. Ruim 75 van hen maken het openhouden van het museum mogelijk. “Als hier geen vrijwilligers zouden zijn, dan wordt het een zooitje. Dan ligt het er binnen een paar jaar haveloos bij", aldus Dirk Haan, een vrijwilligers.

“Het is belangrijk dat als je in de toekomst verder wilt, je nieuwe mensen werft, zodat de kennis en ervaring niet verdwijnen.”

Positief effect

De finaleplek alleen heeft al een positief effect, zegt Edgar van Geijn, een andere vrijwilliger van De Wendezoele. "Daarmee sta je weer eens in het zonnetje en wordt het verleden weer levend gemaakt."

Van Geijn over het belang van jezelf op de kaart zetten: "Je probeert het oude boerenbedrijf in stand te houden, dus de normale seizoenen van het boerenbedrijf te volgen. Dat doe je met vrijwilligers, die worden ouder en het is dus belangrijk dat als je in de toekomst verder wilt, je nieuwe mensen werft, zodat de kennis en ervaring niet verdwijnen."

icon_main_info_white_glyph

10.000 euro

Het winnende team ontvangt uit handen van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu een cheque van 10.000 euro. Deze cheque is voor de helft vrij te besteden en voor de helft om kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk mogelijk te maken. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro beschikbaar.

Andere genomineerden

Naast de museumboerderij zijn nog twee andere organisaties genomineerd voor de vrijwilligersprijs: het Openluchtbad Zwolle en het Van Eesteren Museum in Amsterdam. Stemmen kan via de site van de Erfgoedvrijwilligersprijs tot en met vrijdag 25 november. Op 1 december 2022 wordt de winnaar bekendgemaakt in theater Diligentia in Den Haag.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.