Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo 60's Revival stopt, maar keert terug in andere vorm

Metropool in Hengelo is zondag 6 november weer het toneel van de Hengelo 60’s Revival, het jaarlijkse feestje vol livemuziek uit de jaren zestig en zeventig. Voor trouwe fans misschien een bittere pil, want het event stopt ermee na zeven jaar in zijn huidige vorm.

Staan wordt moeilijker

Wie Hengelo 60’s Revival bezoekt, ziet voornamelijk 'oudere jongeren' en 'jongere ouderen' in Metropool voor én op het podium oftewel: veel gitaren en grijze haren. Het publiek wordt steeds ouder en krijgt moeite om urenlang op de benen te blijven staan bij de optredens.

"Na lang beraad vinden wij dat de tijd gekomen is om te stoppen," zegt organisator Erik Schott. "We hebben zeven fantastische jaren gehad. De laatste jaren na corona wordt het rustiger. We zien het ook dit jaar aan de kaartverkoop. Mensen zijn zeven jaar ouder geworden en houden het niet meer vol."

Revival van de Hengelo 60’s Revival

Het mag dan de laatste editie zijn, toch is er ook goed nieuws: Hengelo 60’s Revival beleeft straks zelf ook zijn revival en keert mogelijk terug in een afgeslankte vorm. "Het is niet zo dat we helemaal stoppen. We denken erover om kleinschalig verder te gaan, op een manier dat mensen kunnen zitten en niet meer hoeven te staan," zegt Pel Kotkamp. Het idee is om in het café van Metropool een band te laten optreden. "Als we dat een paar keer doen in de winter, dan blijft Hengelo 60's Revival wel bestaan."

Hengelo in de jaren '60 en '70

Voor wie is opgegroeid in de jaren zestig en zeventig roept die tijd nog altijd veel herinneringen op. Pel ziet die periode echt als een tijd met vrijheid voor de jeugd. "Alles was nieuw en begon voor het eerst. Je kreeg de rock-'n-roll en daarna de beat."

Hengelo was echt dé uitgaansplek van Twente. Dat kwam omdat er overal en elk weekend bandjes speelden. "Er waren heel veel grote clubs. Je had de Koala Beat Club, de Easy-Beat Club en de Rootie Tootie."

Hengelo trok in die tijd ook veel publiek van buiten, mede ook door de populaire sixties-bands die er speelden, zoals Haagse bands als The Golden Earrings (later Golden Earring) of The Motions. Erik: "Een historische band was ook Pretty Things, die trapte na afloop de hele installatie in elkaar. Dat moest je natuurlijk zien."

Logo hengelos 60s revival
Hengelo 60's Revival stopt na zeven jaar, maar keert terug in andere vorm.
Beeld: Hengelo 60's Revival

Oude bands weer tot leven

Hengelo had tot zeven jaar geleden niets op het gebied van de sixties. Hengelo 60's Revival is in dat gat gesprongen. Het is een jaarlijkse reünie geworden waar mensen elkaar soms na vijftig jaar weer tegenkomen en herinneringen ophalen.

"Toen wij ermee begonnen was dat fantastisch mooi om te zien. Tot die tijd was er niets voor onze doelgroep die nét na de oorlog is geboren. Ineens was daar het festival. Er konden duizend mensen naar binnen en die waren er ook in de eerste vijf jaar. Niet normaal. Ze kwamen zelfs uit Groningen en Leeuwarden," zegt Schott.

"Wat voor ons bijzonder was: wij hebben meerdere bands weer tot leven gebracht. Die zijn weer gaan spelen en sommige spelen na zeven jaar nog."

Succes eerste editie

Schott en Kotkamp geloofden vanaf de allereerste editie in het format. "We zijn er toen mee naar Metropool gegaan. Die keken ons een beetje schaapachtig lachend aan. Zo van 'die oude zakken' doen op zondagmiddag even een feestje. Dat het een succes zou zijn, daar werd in de eerste jaren aan getwijfeld, maar we waren binnen twee maanden uitverkocht."

icon_main_info_white_glyph

Meer informatie

Wie de laatste editie van Hengelo 60's Revival niet wil missen, er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Meer informatie op de website van Metropool.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.