Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

'Bij een vriend met lachgas op in de auto stappen? No way, ik ga wel fietsen!'

Lachgasgebruik in het verkeer is een ‘zorgwekkend probleem’ onder Nederlandse jongeren stelt verkeersorganisatie TeamAlert. Hoewel de meesten lachgas in het verkeer gevaarlijk vinden, stappen ze door zelfoverschatting en een verkeerde inschatting van de risico’s vaak toch onder invloed achter het stuur. Een campagne, die donderdag 3 november van start ging, moet hen waarschuwen.

Zwaar gewond

1Twente ging in Hengelo de straat op om - met name - jonge mensen te vragen naar hun lachgasgebruik, of ze ermee achter het stuur zouden stappen en wat ze zouden doen als ze een vriend of vriendin onder invloed achter het stuur zouden zien stappen?

Een van de geïnterviewden was duidelijk over de gevaren: "Ik ben zelf verslaafd geweest en een vriend van mij is na gebruik van lachgas zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeluk. Hij is nu deels verlamd. Toch zou ik het lastig vinden om anderen erop aan te spreken." Volgens haar was ze vroeger net zo verkeerd bezig, 'dus wie ben ik om anderen er iets van te zeggen'.

“Ik ben zelf verslaafd geweest en een vriend van mij is na gebruik van lachgas zwaar gewond geraakt bij een verkeersongeluk. Hij is nu deels verlamd.”

'Vervelend om ander erop aan te spreken'

TeamAlert onderzocht het gebruik van lachgas onder jongeren in het verkeer. Veel jongeren voelen zich niet verantwoordelijk voor het lachgasgebruik van anderen. Ze willen zich niet bemoeien met het gedrag van anderen en praten nauwelijks met elkaar over het gebruik. Hoewel jongeren vinden dat lachgas in het verkeer gevaarlijk is, vindt een op de vier het vervelend om een bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik.

20221104 cijfers lachgas
Verkeersongevallen met lachgas lijken steeds vaker voor te komen. Als je de lijn in 2021 doortrekt tot eind december, is er geen sprake van een afname, hooguit van stabilisering. Over 2022 zijn nog geen cijfers bekend.
Beeld: NOS.nl

Rij Ballonvrij

Om het probleem aan te pakken, lanceerde TeamAlert donderdag voor derde keer op rij de campagne ‘Rij Ballonvrij’. Met deze campagne gaat TeamAlert het lachgasgebruik onder jongeren in het verkeer tegen. De focus in de campagne ligt dit jaar op de passagiers om hun bestuurder aan te spreken op lachgasgebruik.

Even terug naar Hengelo. Een andere geïnterviewde zegt 'in elk geval niet bij een lachgasgebruiker in te stappen' in zo'n geval: "Dan ga ik nog liever fietsen. Of ik er iets van zou zeggen? De vraag is of dat op zo'n moment zin heeft. Je kunt dan beter wachten tot hij of zij weer nuchter is. Als het dan al niet te laat is..."

icon_main_info_white_glyph

Gevaren

Hallucineren, flauwvallen of verlamming in de benen: het zijn verschillende bijwerkingen die lachgas in het verkeer levensgevaarlijk maken. Voor veel jongeren is de auto echter de plek om lachgas te gebruiken. Zo geeft een (stilstaande) auto veel comfort en privacy. De drempel om toch de auto te starten is hierdoor minder hoog, wat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties.

'Pak ze hun rijbewijs af'

Een derde geïnterviewde, de bekende programmamaker Dennis Schouten, reageert duidelijk: "Mensen met lachgas op achter het stuur? Pak ze direct hun rijbewijs af! Nee, ik heb het zelf nooit gebruikt. Ik vind mensen die met lachgas lopen toch al vaak een beetje treurige types."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.