Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Levert VVD wat onder Rutte is beloofd? VVD'er Joost Nijhuis wil onderzoek, Sophie Hermans reageert

Waste hij nou Sophie Hermans de oren? Nam hij premier Mark Rutte de maat of schudde hij de VVD-kussens op? De Enschedese VVD’er Joost Nijhuis sprak vorig weekend op het landelijk partijcongres: “Ik wil dat de kiezers zich weer herkennen in onze partij.” Hij vermoedt dat zijn partij zoveel water bij de wijn heeft gedaan om maar aan de macht te blijven, dat de waarden van zijn partij zijn verkwanseld.

Daarom stelden Nijhuis en 135 leden in de landelijke ledenvergadering voor een onderzoek in te stellen naar wat er van de beloften in de verkiezingsprogramma’s terecht is gekomen tijdens de kabinetten van Mark Rutte. Het voorstel haalde geen meerderheid. “Ik ben hoopvol gestemd, want liefst 41 procent stemde voor”, aldus de Enschedeër die ondanks de afwijzing het onderzoek toch doorzet. “Dan maar op eigen initiatief.”

Don Quichotte

Dat de Enschedeër niet optrad als een Don Quichotte maakte dat fractievoorzitter Sophie Hermans er alles aan deed de ontevreden VVD’ers te lijmen. “We behalen al twaalf jaar resultaten en er is een heleboel om trots op te zijn. En Joost als steuntje in de rug hebben we een boekje samengesteld waarin de 296 winstpunten van de VVD zijn opgeschreven. Die wil ik je aanbieden.”

Schermafbeelding 2022 11 24 om 14 27 22
Beeld: Still 1Twente Vandaag

Boekje van Hermans is satire

Joost Nijhuis is allerminst onder de indruk van het boekje. Bij de overhandiging zegt hij tegen Hermans: “De steekproef van vandaag is niet hetzelfde als het sentiment van de kiezer. Daarom wil ik dat we naar onszelf kijken.”

In 1Twente Vandaag reageert hij ook op het boekje: “Gaan we lachen met elkaar? Weet je, als je tegenstand krijgt, ga je eerst negeren, dan bagatelliseren en ridiculiseren en als dat allemaal niet werkt dan probeer je ze erbij te betrekken. Het is jammer dat we geen satirische programma’s als Koot en Bie meer hebben. Dan zou dat boekje een mooi onderwerp zijn geweest. Het is hartstikke mooi dat je al die puntjes opschrijft, maar het gaat erom waar ligt het gevoel van de kiezer.”

Schermafbeelding 2022 11 24 om 14 28 00
Fractievoorzitter van de VVD Sophie Hermans biedt Joost Nijhuis het boekje met 296 winstpunten aan
Beeld: Still 1Twente Vandaag

Structureel mis

Volgens hem liegen de cijfers er niet om. Binnen zijn partij is er een brede stroming zichtbaar die het vertrouwen verliest. Nijhuis haalt een recent onderzoek van 1Vandaag aan: “65% van onze leden herkent zich niet meer in deze regering. Er is iets structureel mis.” En als dat al binnen de VVD optreedt, hoe zullen de kiezers er dan mee omgaan?

Asielvraagstuk

“Als ik op straat loop, zeggen mensen tegen mij ‘jullie roepen al twaalf jaar dat het asielvraagstuk opgelost moet worden en er gebeurt niks’. De partij JA’21 bestaat bij de gratie dat we dat hebben laten lopen. Dat voelen de mensen.”

Hij is zeker niet van plan zijn partij te verlaten. “Nee, onze partij moet eerste naar binnen kijken en daarna gaan we weer opbouwen. Ik doe dit vanuit mijn passie en ik blijf bij de VVD ook al ben ik officieus een ‘pain in the as’.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.