Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Eerste Lichtfestival in Hengelo krijgt vervolg

20220212 aftrap licht 2022 hengelo stationsplein
Een installatie van Licht Hengelo tijdens de eerste editie in februari 2022 op het Industrieplein
Beeld: 1Twente

LICHT Hengelo dat begin dit jaar voor het eerst werd gehouden, krijgt een vervolg. De tweede editie van het evenement wordt gehouden van zaterdag 11 februari tot en met zondag 19 februari 2023.

LICHT Hengelo

Alles draait tijdens LICHT Hengelo om licht in de vorm van kunst, techniek en educatie, waarin duurzaamheid, beleving en interactie centraal staan. De organisatoren gaven vorig jaar aan dat het lichtfestival de komende jaren moet uitgroeien tot een festival van formaat. "Licht past goed bij een techiekstad als Hengelo, zeker als je kijkt naar het verleden en de wederopbouw, dan kunnen wij daar ook iets mee."

De eerste editie werd bewust kleinschalig opgezet. Toen waren zes bijzondere lichtprojecten te bewonderen in de Hengelose binnenstad. Ook was er een winkelroute langs verschillende verlichte objecten. Groots uitpakken kon begin dit jaar niet in verband met corona. Het programma van de tweede editie van LICHT Hengelo is bijna rond. De organisatie zal binnenkort meer bekend te maken over de invulling.

Terugblik 2022

Eén van de installaties vorig jaar was 'Street Art Gallery x CYCLE' van TriMotion. In een omgebouwde zeecontainer kon een interactieve reis worden gemaakt door het industriële verleden van Hengelo met beelden uit het verleden. Het verhaal van Hengelo kwam tot leven als de bezoeker een stilstaande fiets in beweging zette.

Een bijzondere installatie was ook te vinden bij de vijver in het Prins Bernard Plantsoen, een project van Ton Nieuwenhuis en Martin Ciesluk. De lichtkunstenaars en ontwerpers waren in 2020 de initiatiefnemers van het Hengelicht tijdens de jaarwisseling. Bij de installatie in het park die 'Samen' heet, draaide alles om verbinding. Op twee oevers van de vijver waren aan beide kanten censoren geplaatst. Zodra mensen daar plaatsnamen, werder twee werelden met elkaar verbonden door een lichtspel."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.