Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese klas treedt op voor miljoenenpubliek en Máxima (terwijl bijna niemand een instrument speelde)

Ze zullen te zien zijn op een van de meest bekeken televisiezenders van het land en dat ‘s avonds op Tweede Kerstdag: de leerlingen van groep 7/8 van basisschool Roombeek in Enschede treden op tijdens het Kerst Muziekgala op NPO1, voor de ogen van koningin Máxima en naar verwachting zo’n miljoen tv-kijkers. Twee maand geleden speelde nog bijna niemand in de klas een instrument, maar daarachter schuilt juist de reden dat ze meedoen.

“Een rekenles geven wordt nu wel wat lastiger”, lacht leerkracht Bart. “We zijn heel enthousiast.” Maar toen zijn leerlingen het eind september voor het eerst hoorden, moesten ze eerst wel even slikken. “Máxima en de camera’s vonden ze nog wel prima, maar toen ze doorhadden hoeveel mensen vorig jaar keken dachten ze wel even van: oeps…”

20221126 OBS Roombeek repetitie Kerst Muziekgala in Amsterdam
De schoolklas repeteert en neemt audio op, 26 november in Amsterdam
Beeld: OBS Roombeek

Niet zo muzikaal

Het Kerst Muziekgala is een jaarlijks terugkerend televisieprogramma. Voorgaande jaren was het vaak goed voor meer dan een miljoen kijkers. “Er doen hele getalenteerde kinderen aan mee, zoals deelnemers van The Voice Kids”, vertelt schooldirecteur Truus Pleiter. “We zijn supertrots dat wij zijn geselecteerd om ook mee te doen.”

“Veel van onze leerlingen komen weinig in aanraking met muziek”

Is groep 7/8 van OBS Roombeek in Enschede dan zo muzikaal? “Nou, eigenlijk niet”, zegt meester Bart eerlijk. “Er hebben maar twee kinderen pianoles en één heeft zichzelf gitaar leren spelen. En dat was het eigenlijk wel.”

Geselecteerd uit honderden

Maar dat is gek genoeg juist de reden dat de klas mee mag doen. “Een deel van de leerlingen op onze school groeit op onder de armoedegrens. Velen komen weinig in aanraking met muziek, want het bezoeken van een museum of schouwburg is best prijzig”, legt Pleiter uit. Anders gezegd: voor muziekles is bij veel kinderen thuis simpelweg geen geld.

“Daarom zijn we aangesloten bij het jeugdeducatiefonds. Dat fonds vindt dat elk kind recht heeft op bijvoorbeeld sport, maar dus ook op kunst en cultuur.”

20221126 OBS Roombeek repetitie Kerst Muziekgala in Amsterdam 3
De gitaarpartijen worden opgenomen in Amsterdam
Beeld: OBS Roombeek

Uit alle vijfhonderd scholen die in heel Nederland zijn aangesloten bij het jeugdeducatiefonds worden daarom jaarlijks elf klassen geselecteerd om mee te doen aan de kerstshow op tv. Samen treden die groepen dan op als ‘de Grootste Schoolband van Nederland’ en brengen ze een lied ten gehore.

In twee maand een instrument leren

Alle 26 leerlingen uit de Enschedese klas doen mee. Op instrumenten als trombone, trompet, djembé, boomwhacker, piano, melodica of als zanger.

20221126 OBS Roombeek repetitie Kerst Muziekgala in Amsterdam 2
Repetitie in Amsterdam: de leerlingen spelen op allerlei instrumenten
Beeld: OBS Roombeek

Wie snel rekent, ziet de uitdaging: in ruim twee maanden moeten de leerlingen nieuwe instrumenten leren spelen én een lied instuderen. En er hoort ook nog een dans bij.

“Ik ben zo muzikaal als een komkommer”

“Dus daar moet je mij ook niet voor hebben”, zegt Bart lachend. “Ik ben zo muzikaal als een komkommer, zelfs een dove zou z’n oren nog dichtdoen als ik piano ga spelen.” Daarom trok de school er speciaal een muziekdocent voor aan die twee keer per week oefent met de klas. “Want het is inderdaad een flinke klus.”

icon_main_info_white_glyph

Kerst Muziekgala 2022

Of het allemaal gaat lukken? Het Kerst Muziekgala 2022 is te zien op maandag 26 december om 21.10 uur op NPO 1.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.