Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengeloër Wout Hofstede vlogt over z'n eigen tiny house: van opwelling naar realiteit

Stel, je woont in een twee-onder-een-kapper, maar wilt graag veel kleiner gaan wonen. Of je wilt eenvoudigweg een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten. Liefst met gelijkgestemden als naaste buren. Dan is een tiny house een optie. Maar waar begin je? Hengeloër Wout Hofstede vroeg het zich af en begon er ondertussen over te vloggen. "Waarom? In eerste instantie puur voor mezelf, maar ik merk dat anderen er ook iets aan hebben."

Geen hypotheek

Een klein jaar geleden gooide Wout Hofstede het roer radicaal om. Zijn relatie liep op de klippen en hij dacht: wat als ik de overwaarde uit de verkoop van ons huis nu eens in een tiny house stop? Je krijgt immers geen hypotheek op zo'n huisje en waar vind je anno 2022 nog een betaalbare woning?

Vanwege de verhuizing - hij woont nu in een chalet op De Waarbeek - moest hij toch al 'ontspullen' en tegelijkertijd wilde hij z'n ecologische voetafdruk graag fors verkleinen. Wat dat betreft kwam het dit jaar allemaal samen en hij noemt zijn missie 'Wout goed Tiny'.

“Het begon met een opwelling en nadat ik er in april indook, vind ik het allemaal zó fantastisch!”

'Ik wist van niks'

"Ik maak die vlogs eigenlijk puur voor mezelf. Ik wist in het begin niks van tiny houses en dacht: ik leg mijn hele zoektocht vast en als anderen er dan ook nog iets aan hebben, is dat mooi meegenomen. Ik heb ook geen idee hoeveel mensen de filmpjes op YouTube bekijken, maar ik krijg wel steeds vaker reacties van mensen die er iets van opgestoken hebben."

KamaK

In het dagelijks leven is de Hengeloër theatermaker en acteur. Hij is onder meer artistiek leider bij theatergroep KamaK in z'n woonplaats en speelt hij de rol van Jungle Jim in de gelijknamige familievoorstelling in dierentuin Wildlands in Emmen. De stap naar een eigen vlog met als titel 'Wout goed tiny' was dan ook niet groot. Zo enthousiast als hij z'n vlogs presenteert, zat hij maandag 28 november ook bij 1Twente Vandaag: "Het begon met een opwelling en nadat ik er in april indook, vind ik het allemaal zó fantastisch!"

Tips

Wat zijn de belangrijkste tips voor mensen die eenzelfde stap overwegen? Hij geeft graag een top 3: "Ten eerste, ga bij jezelf na of je in een huisje van 8,50 bij 2,50 bij 3,95 (hoogte) meter zou kunnen leven. Vervolgens moet je leren loslaten; bedenk van welke spullen je afstand kunt doen en van welke absoluut niet. En pak dat wel rigoreus aan. En als je zoals ik off-grid (zie kader) gaat, bedenk dan dat je je dag anders moet gaan indelen en 's winters bijvoorbeeld moet koken in de ochtend, omdat je dan energie uit je zonnepanelen kunt halen."

icon_main_info_white_glyph

Off-grid

Off-grid, ook wel autarkisch genoemd, betekent dat je niet aangesloten bent op het elektriciteitsnet, het gasnetwerk, de watervoorziening en het riool. Veel mensen noemen het ook wel ‘zelfvoorzienend’, alleen daar wordt vaak ook nog mee bedoeld dat je je eigen voedsel verbouwt en je eigen afval recyclet.

Magnoliastraat

Hij woont nu nog in een chalet, maar over twee maand wordt zijn tiny house opgeleverd en verlaat het de werkplaats in Nunspeet om ergens in Twente een plekje te vinden. "Dat zou in Hengelo kunnen zijn. Ik heb me aangemeld bij de mensen die binnenkort van het Brouwerijterrein gaan verkassen naar de Magnoliastraat. Ik weet niet hoeveel anderen zich nog hebben aangemeld en of ik door de ballotagecommissie kom. Dat wordt dus afwachten. Ik zit nu nog goed in mijn chalet, dus ik heb geen grote haast. Wel zou het mooi zijn als ik in Hengelo of directe omgeving zou kunnen blijven."

Je vindt Wout Hofstedes vlog op Wouts eigen YouTube-kanaal

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.