Verkeer
Stuur appje
Zoek

"Waterorgelshows bij min 3 graden? Het kan dankzij warm kanaalwater!"

20221213 waterorgel
Van zaterdag 17 tot en met donderdag 22 december zullen er spetterende muziek-, licht- en watershows te zien zijn.
Beeld: Franklin Veldhuis/1Twente

Als het water in de spuitmonden niet bevroren is, kan zaterdag de eerste van liefst 24 kerstshows met het Hengelose waterorgel worden gegeven. Van zaterdag 17 tot en met donderdag 22 december zal er vier keer per dag een half uur durende show vol muziek, water en licht worden gegeven. Benno Goosen, voorzitter van de Stichting Waterorgel: "We testen vrijdagmiddag of de vorst geen problemen gaat opleveren."

150.000 liter kanaalwater

Donderdag is de vijver voor de Bataafse Kamp bijgevuld met liefst 150.000 liter kanaalwater. Dat water is zo 'warm', dat het niet snel zal bevriezen. Hierdoor is Goosen niet bevreesd dat de shows in het water zullen vallen: "Het is even afwachten of en hoeveel ijs er in de leidingen zit. Dat wordt allemaal nog getest en weten we zaterdagochtend zeker. Door het warme kanaalwater moet het kunnen om zelf bij min 3 of min 4 graden een show te geven."

Als het allemaal goed gaat, zijn er vanaf zaterdag liefst zes dagen lang om 16.00, 17.00, 18.00 en 19.00 uur shows te zien. Iedere voorstelling duurt een half uur.

Dakafvoer

Aanvoeren van water is nu nog nodig, omdat er nog geen verbinding is met de dakafvoer van de Bataafse Kamp. Dat moet in 2024, als ook de verbouwing van de Bataafse Kamp tot luxe wooncomplex is voltooid, wel het geval zijn.

Waterorgel hengelo bataafse kamp 2022 STILL
Lees ook
Herboren Waterorgel Hengelo heeft eindelijk weer vrienden

Hengelo Lichtstad

Volgend jaar komt het waterorgel ook met een aantal shows. Van 11 tot en met 19 februari is er het evenement 'Hengelo Lichtstad'. Daarin is uiteraard een rol weggelegd voor het orgel. Mocht het in januari of februari weer gaan vriezen, dan moet het orgel daartegen bestand zijn, vertelt Goosen: "Na de komende kerstshows worden de lampen en spuitmonden voorzien van beschermkappen waarmee ze bestand zijn tegen 20 graden vorst."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.