Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Beeldend kunstenaar Morra toont portretten met een verhaal

De Enschedese beeldend kunstenaar Morra exposeert dit weekend in Hengelo in een tweedaagse expositie portretten die het verhaal achter het gezicht van de mens laten zien en hun wensbeeld.

Morra streek begin november een weekje neer in Kunstwerkplaats De Möllerwerf om acht modellen te portretteren. Het waren niet bepaald standaard schildersessies. Nee, het was meteen een beeldend experiment, waarin deze modellen - Morra zelf spreekt liever van genodigden - beurtelings een hele middag intensief met haar doorbrachten.

Meerkeuzevragen

Actieve inbreng van de deelnemers zorgden ervoor dat het verhaal achter ieder gezicht vorm kreeg. Zo kregen de modellen tijdens de schildersessie meerkeuzevragen voorgeschoteld. De antwoorden verwerkte Morra poëtisch op brede stroken oud boekbinderslinnen. “De mensen zijn in een decor van etalagepoppen geschilderd, maar ik ben absoluut geen portretschilder. Als je denkt dat je bij mij een kopie van de werkelijkheid krijgt, dan is dat dus niet zo.”

Waarom etalagepoppen? “Een paspop etaleert de mode die gangbaar is," zegt Morra. "Die wil ons voorschrijven hoe we gekleed moeten zijn en hoe we ons moeten gedragen. Dat is een soort mensbeeld met een wens. De mensen die ik heb geportretteerd, hebben ook hun eigen wensen. Die zou je dus ook kunnen zien als een afspiegeling van de maatschappij hoe je je moet gedragen.”

20221217 morra portretten mollerwerf hengelo IMG 2775
Eén van de portretten die een verhaal weerspiegelen achter het gezicht van de maakbare mens.
Beeld: 1Twente

Associaties

Morra zegt dat ze nog nooit zo hard heeft gewerkt aan een tentoonstelling, eentje die maar twee dagen duurt. Haar last minute-art duikt even op en is daarna weer weg uit de Hengelose haven om plaats te maken voor wat anders. Last-minute moest er ook nog veel gebeuren. Zo was het laatste portret pas in de nacht voor de opening op vrijdag klaar. De schildersessies zorgden bij de Enschedese kunstenares zelf ook voor de nodige associaties: “Ik was een portret aan het schilderen en toen dacht ik dat ik net zo goed een oude schoen kan schilderen. Die heeft net zoveel karakter. Als iemand zijn schoen uitdoet dan zie je die persoon er haast onzichtbaar in staan.”

Samen

Morra heeft de geportretteerden op een zo positief mogelijke manier proberen neer te zetten. “We hebben het samen gedaan. Door de meerkeuzevragen zijn ze actief gaan meedoen. Dat is ook wat ik bedoel met samen dingen doen en dat niet iedereen op zijn eilandje moet blijven zitten.”

20221217 morra portretten mollerwerf hengelo IMG 2816
De tweedaagse expositie van Morra is alleen het weekend van 17 en 18 december te zien in Kunstwerkplaats De Möllerwerf
Beeld: 1Twente
icon_main_info_white_glyph

Morra Last Minute Art, Mens-Wens

Flash expo: zaterdag 17 en zondag 18 december, van 12.00 – 18.00 uur

Kunstwerkplaats De Möllerwerf
Oude Boekeloseweg 33E, Hengelo

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.