Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschedese vuurwerkverkoper Boensma: 'Mensen willen altijd vuurwerk: het wordt een goed jaar'

Het belooft een goed vuurwerkjaar te worden voor Boensma IJzerwaren. “We hebben nu al voor de kerst heel veel orders. Dat zagen we vorig jaar ook al. Mensen willen altijd vuurwerk”, zegt Roel Boensma die officieel met pensioen is, maar toch nog wel door wil gaan met de vuurwerkverkoop.

“Dat doen we al 98 jaar. Ik wil die 100 volmaken”. Hij gooit het bijltje er niet zomaar bij neer, ondanks een dreigend vuurwerkverbod in ons land. “Daar zijn we als vuurwerkbranche dan ook druk mee om de verkoop gewoon door te laten gaan.” En daarbij komt dat vuurwerkhandelaren in Enschede na de vuurwerkramp flink moesten investeren in veiligheid.

icon_main_info_white_glyph

Vuurwerkvrije zones

Niet overal in de stad mag vuurwerk worden afgestoken. Enschede heeft een flink aantal vuurwerkvrije zones ingericht waar geen vuurwerk mag worden afgestoken.

De vuurwerkvrije zones zijn: Rond het MST, dierenopvangcentrum DOC Enschede, Kinderboerderij De Wesseler, Kinderboerderij Noord, Kinderboerderij Erve ’t Wooldrik, het Volkspark, J. van Heekpark, Ledeboerpark, Sporthal De Brug en omgeving, Lumen en omgeving, Erve ’t Stroink.

De branche heeft zich wel neer moeten leggen bij het verbod op de verkoop van knalvuurwerk, vuurpijlen en categorie 3 vuurwerk.

Toch weet Boensma dat de tendens anders is: “Mensen kopen graag vuurwerk. Daar kun je in de grensstreek ook makkelijker aankomen.” Hij wijst op Duitsland waar de knallers en pijlen nog gewoon in de schappen liggen. De vuurwerkverkoper zegt geen last te hebben van de strengere regels in Nederland.

Cakes

De Enschedeër houdt zelf het meest van de zogeheten cakes. “Die grote waar meerdere potten inzitten. Het grote siervuurwerk”, geeft hij aan. Dat komt goed uit, want die potten met fonteinen mogen wel worden verkocht op 29, 30 en op de drukste verkoopdag 31 december.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.