Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede Energie krijgt oud-wethouder als voorzitter en zet vaart erin, ook met windenergie

Louis Koopman Ernst Bergboer
Louis Koopman is de nieuwe voorzitter van Enschede Energie. Eerder was hij wethouder in Haaksbergen en vanuit die rol ook bestuurlijk trekker van de Regionale Energie Strategie.
Beeld: Ernst Bergboer

Een 'bestuurlijk zwaargewicht'. Zo wordt de nieuwe voorzitter van coöperatie Enschede Energie aangekondigd. Zijn naam is Louis Koopman en tot voor kort was hij wethouder in Haaksbergen én bestuurlijk trekker van de Regionale Energie Strategie Twente. Onder zijn leiding wil de energiecoöperatie verduurzaming gaan versnellen.

Louis Koopman volgt Jeroen Jansen op. Hij richtte zeven jaar geleden samen met Ruud Mulder Enschede Energie op en vindt dat het tijd wordt voor een opvolger die met nieuwe energie de blik op de toekomst kan richten. Vanaf 1 januari 2023 start Koopman als voorzitter van Enschede Energie. Ook enkele andere nieuwe bestuursleden starten dan in hun functie: Rienk van der Werff (secretaris), Bernd Vinke (penningmeester) en Karin van Beurden (algemeen bestuurslid).

Koopman zat aan overlegtafels

Voorzitter van de ledenraad Henk Zomer is blij met de nieuwe voorzitter. "Met de benoeming van Louis Koopman hebben we een bestuurlijk zwaargewicht gevonden die de energiecoöperatie samen met de andere bestuursleden voortvarend wil uitbouwen tot duurzaamheidscoöperatie."

Jeroen Jansen 2 Ernst Bergboer kopie
Lees ook
Scheidend voorzitter Enschede Energie over energietransitie: 'In dit tempo halen we het niet'

Koopman was in de vorige coalitieperiode namens de VVD wethouder in Haaksbergen. Vanuit die functie gaf hij ook sturing aan de Regionale Energiestrategie Twente. Daardoor weet hij wat de opgave is voor Enschede en wat er aan de regionale overlegtafels is besproken.

Onderzoek windenergie

Enschede Energie kondigt aan dat in 2023 een aantal mogelijkheden worden onderzocht, zoals het ondersteunen en adviseren van inwoners bij het verduurzamen van huis en tuin, adviseren van bedrijven bij verduurzamingsmaatregelen en duurzame warmteoplossingen.

Pexels pixabay 33062
Lees ook
Provincie Overijssel dreigt regie bij windmolens over te nemen, maar Enschede vraagt nog even geduld

Maar ook windenergie ligt (weer) op tafel. De coöperatie wil aankomend jaar de mogelijkheden daartoe onderzoeken. Saillant, omdat er het nodige rondom dat onderwerp speelt in Enschede. In de Regionale Energie Strategie moeten gemeenten uiterlijk begin volgend jaar voorkeursgebieden aanwijzen voor windmolens.

Doen gemeenten dat niet, dan dreigt de provincie Overijssel ze te passeren en eventueel zelf toestemming te verlenen als initiatiefnemers zich melden. Het college van Enschede wil eerst alle uitkomsten van een onderzoek naar de gezondheidseffecten van windturbines afwachten. Die worden op korte termijn verwacht.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.