Soepverhalen, muziek, creatieve workshops en blije gezichten in de Enschedese Burgerzaal: de Stadsherberg is - na twee coronajaren afwezigheid - terug van weggeweest. “Dit is kerst voor mij, het gezellige samenzijn”, klinkt de een. “We zijn hier getrouwd, het brengt herinneringen terug”, zegt de ander. En dat terwijl de gedachten over het concept ooit sceptisch waren.
“Dat kan waarschijnlijk niet, dacht iedereen”, zegt organisator Audry Hoemakers over het idee om van de Burgerzaal in het Enschedese stadhuis een herberg te maken. “Want die plek is veel te mooi en chic.” Dat was voor de allereerste editie in 2015. Inmiddels is de achtste jaargang bezig en heeft het concept zelfs de coronawinters overleefd.
Een fysieke samenkomst kon afgelopen twee jaar niet. Als alternatief werd in 2020 een video verspreid met alle Stadsherberg-elementen erin verwerkt. In 2021 konden mensen die onderdelen letterlijk in huis halen: de muzikanten en soepverhalen gingen ‘on tour’ langs de deuren.
In 2022 mag het weer in volle glorie. Vierhonderd mensen bezochten de eerste van de drie dagen, schat Hoemakers. “Het wordt niet veel meer qua bezoekers ieder jaar, maar dat kan ook niet met de beperkte ruimte hier. Er zijn wel steeds meer mensen die mee willen helpen.”
De Stadsherberg is een huiskamer van en voor Enschedeërs. Bezoekers kunnen er gratis terecht van woensdag 21 t/m vrijdag 23 december, elke dag van 13.00 uur tot 21.00 uur.
Een van die helpers is sinds kort wereldberoemd. Aan een tafel treffen we Elisabeth Hesemans, precies een maand nadat ze in Amerika een Emmy International won voor haar kinderserie Kabam! Maar vandaag doet ze iets heel anders. “Ik begeleid een workshop feestsieraden maken. Dat doe ik normaal zelf om te relaxen. Nu is het iets minder rustig, met zoveel mensen om me heen. Maar je ziet dat iedereen geniet. Dat is kerst voor mij: gezellig samenzijn.”
Een jurk gemaakt van tampons, inlegkruisjes en maandverband springt in het oog van bezoekers die net binnenkomen. “Ik heb ‘m gemaakt met wat andere vrouwen. We vragen aandacht voor menstruatie-armoede”, zegt Helga Mardrousian. De dames verkopen gebak en hartige hapjes, met de opbrengst kopen ze menstruatie-producten voor in de pakketten bij de voedselbank. En wat doet ze later met de jurk? “Ik hoop dat Lady Gaga ‘m wil overnemen. Dus Gaga als je dit hoort!”
“We kwamen voorgaande jaren ook. Kerstsfeer en een bordje soep, heerlijk”, zegt een vrouw die samen met haar man op een bankje luistert naar de muzikanten. “We zijn hier getrouwd, dat komt ook weer naar boven”, vult hij aan. Als de man beaamt dat eigenlijk elke Enschedeër bij de Stadsherberg zou moeten komen, klinkt er tegenstand naast hem. “Nou doe maar niet, dan wordt het wel erg vol. Straks kunnen we er niet meer bij in.”
Mochten die woorden profetisch zijn, dan zou de Enschedese Burgerzaal wel steeds meer op de herberg uit het klassieke kerstverhaal gaan lijken.