Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Varvik-Diekman op de schop: sloop 190 huizen en nieuwbouw van 169 woningen

Varvik Diekman witte huisjes Google Maps
Beeld: GoogleMaps

Varvik-Diekman gaat op de schop. Woningcorporatie Domijn vervangt de komende jaren een groot deel van de woningen. De 190 ‘witte’ woningen zijn op en worden gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 169 nieuwe woningen terug, 153 eengezinswoningen en studio’s voor jongeren tot 23 jaar. De nieuwbouw wordt energiezuinig en gasloos.

Domijn bouwt 131 woningen voor de sociale huur, zodat ‘de huidige bewoners terug kunnen keren als ze dat willen’. De 153 eengezinswoningen zijn vooral geschikt voor 1 en 2-persoonshuishoudens en kleinere gezinnen.

De 22 andere eengezinshuizen hebben een huurprijs tussen € 875 en € 975 per maand. Steeds meer mensen zoeken een betaalbare woning in deze prijsklasse vanwege de sterk gestegen prijzen van koopwoningen.

Historische waarde

De uitstraling en de historische waarde van de wijk blijft behouden, zegt ontwikkelmanager Sophie Oosterbroek van Domijn. “We hebben onderzoek gedaan. Wat is waardevol en wat moet behouden blijven?” Volgens haar komen die elementen terug in de nieuwbouw. “Zo kiezen we opnieuw voor witte stenen.”

De huizen zijn ontworpen door AG NOVA Architecten en worden gebouwd door Nijhuis Bouw.

Brede straten

De renovatie van de wijk blijft niet beperkt tot de huizen. Varvik-Diekman krijgt bredere straten, meer parkeerplekken en beplanting. Het extra groen zorgt voor verkoeling in de warmer wordende zomers en is ook een antwoord op overlast door toename van extremere weersomstandigheden.

Sloop

De sloop van het eerste deel van de 190 woningen heeft plaats in het najaar van 2023. De verwachting is dat de totale sloop en nieuwbouw tot 2026/2027 duurt. De overige 80 boven- en benedenwoningen aan de rand van de buurt worden door Domijn duurzaam gemaakt. De corporatie begint daarmee in 2026.

Sociaal plan

Voor de bewoners die moeten verhuizen is een sociaal plan vastgesteld. Daarin zijn bijvoorbeeld de voorrangsbehandeling en verhuiskostenvergoeding geregeld. Een aantal bewoners is al verhuisd naar een andere plek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.