Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese artiest Wouter Muller (75), die verhaal van Indische Nederlanders bespreekbaar maakte, overleden

Wouter Muller
Wouter Muller in 2020, tijdens een optreden bij 1Twente in Studio Balengebouw.
Beeld: 1Twente

Singer-songwriter Wouter Muller is maandagochtend in zijn woonplaats Enschede overleden. Dat bevestigt zijn broer Brendly Muller aan Tubantia. Muller vergaarde onder meer bekendheid als zanger en muzikant van Quasimodo, de vaste begeleidingsband van dichter Willem Wilmink. Volgens de regionale krant werd hij vrijdag onwel en lag hij sindsdien in het ziekenhuis. Wouter Muller is 75 jaar geworden.

Koninklijk onderscheiden

Muller was veel meer dan alleen een zanger en liedjesschrijver. Als tweede-generatie Indo zette hij zich ook jarenlang in om het soms traumatische verhaal van deze vergeten bevolkingsgroep bespreekbaar te maken. Mede vanwege zijn muzikale inzet voor de Indische gemeenschap kreeg hij in 2013 een koninklijke onderscheiding uit handen van toenmalig burgemeester Peter den Oudsten.

Zoon van KNIL-militair

Muller was zelf zoon van een KNIL-militair en kwam als driejarige jongen samen met zijn vader en moeder naar Nederland. Voor zijn ouders en de tienduizenden andere Indische mensen was dat een bijna traumatische gebeurtenis. Losgerukt van hun wortels kwamen ze in een volslagen vreemd land. “Ze verloren status, hun identiteit. Ze moesten zich maar aanpassen”, zei Muller twee jaar geleden in de studio bij 1Twente in een gesprek over de jaarlijkse Indië-herdenking.

Eerbetoon

In Studio Balengebouw bracht hij vervolgens op geheel eigen manier, met zang en muziek, een eerbewijs aan zijn moeder en aan al die vrouwen die door de Japanners in vrouwenkampen werden vastgezet. “Onze ouders konden het niet opbrengen hun verhalen te vertellen", vertelde Muller. "Daarom wil ik het proberen. Het komt hun toe. Kijk eens wat zij voor hun kinderen hebben gepresteerd om voor hen een goede toekomst op te bouwen.”

Humanitas en Karavaan der Vertellers

Geen wonder dat de verhalenverteller in Muller zich thuis voelde bij de Karavaan der Vertellers, een samenwerkingsverband van verhalenvertellers, ooit opgericht door Hengeloër Wim Wolbrink. Hij was er bestuurslid van 2012 tot 2016. De band met Hengelo was er overigens al ruim voor die tijd: Wouter Muller was jarenlang werkzaam voor welzijnsorganisatie Scala in Hengelo. Vanuit die hoedanigheid stond hij ook aan de basis van De Slinger Hengelo, dat al veertien jaar matches tot stand brengt tussen bedrijfsleven en verenigingsleven. Tenslotte was Muller acht jaar bestuurslid van de in Hengelo gevestigde vrijwilligersorganisatie Humanitas Twente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.