Verkeer
Stuur appje
Zoek

Drukke jaarwisseling voor hulpdiensten in Twente, 9 aanhoudingen

Whats App Image 2022 12 31 at 23 56 20
Vlak voor de jaarwisseling gingen er aan de Pastoor Geertmanstraat in Enschede twee elektrische scooters in vlammen op.
Beeld: News United/Dennis Bakker

De hulpdiensten in Twente hebben het op oudejaarsnacht en tijdens de nieuwjaarsnacht druk gehad. Dat laat de Veiligheidsregio Twente in een overzicht weten. In bijna alle gevallen ging het om kleine incidenten. Er zijn in totaal 9 personen in deze regio aangehouden. In Enschede was er sprake van een steekincident.

Voor de brandweer verliep de jaarwisseling een stuk drukker dan voorgaande jaren, toen er sprake was van coronamaatregelen waaronder lockdowns. De brandweer is in totaal 141 keer opgeroepen (zaterdag 80 keer, na middernacht 61 keer). Vorig jaar was dat 94 keer (57 keer voor en 37 keer na de jaarwisseling).

Brandweer is druk

In bijna alle gevallen was er sprake van kleine incidenten, zoals container- en afvalbrandjes. Vlak voor de jaarwisseling gingen er ter hoogte van de Alfonsusschool aan de Pastoor Geertmanstraat twee elektrische scooters in vlammen op. In Hengelo moest de brandweer nieuwjaarsnacht in actie komen voor een autobrand, waarbij ook een tweede auto niet aan het vuur bespaard bleef.

Lees verder onder de afbeelding

DSC 0420
Aan de Loodsstraat in Hengelo was er nieuwjaarsnacht een uitslaande brand bij een bedrijfsverzamelgebouw.
Beeld: News United/Dennis Bakker

Grotere branden waren er ook. Bij basisschool La Res aan de Tulpstraat in Enschede raakte zaterdagmiddag het dak zwaar beschadigd nadat er vuurwerk op was gegooid. Een minderjarige jongen is na dat incident aangehouden. In Hengelo was er een grote brand in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Loodsstraat.

De brand was bij aankomst van de brandweer, rond half 1.30 uur, uitslaand en het bedrijfsverzamelgebouw stond volledig onder rook. Een drone is ingezet om de hotspots van bovenaf in kaart te brengen. Pas net na half 6 in de ochtend kon het sein ‘brand meester’ gegeven worden. Niemand raakte bij de brand gewond.

9 aanhoudingen

In totaal zijn er 30 vuurwerkslachtoffers in de Twentse ziekenhuizen binnengekomen. Het Medisch Spectrum Twente (MST) heeft hiervan 18 vuurwerkslachtoffers geregistreerd. Het aantal vuurwerkslachtoffers is dit jaar groter dan tijdens de vorige jaarwisseling. Toen ging het om 21 mensen.

De politie heeft rondom de jaarwisseling in totaal 9 aanhoudingen verricht in Twente. Het gaat om belediging, mishandeling, wapenbezit en het in bezit hebben van zwaar vuurwerk. Hoewel tijdens de jaarwisseling veel meldingen zijn gedaan, zijn de openbare ordeproblemen beheersbaar gebleven, stelt de Veiligheidsregio Twente.

Steekincident

Onduidelijk is nog wat zich precies heeft afgespeeld voor het hoofdbureau van de politie in Enschede. Daar zou zondag rond 5.50 uur sprake zijn geweest van een steekincident, met een jonge vrouw als slachtoffer. Volgens omstanders die als eerste ter plaatse waren lag er een meisje 'knock-out bloedend op de grond' en is zij naar het ziekenhuis overgebracht. Op straat zou een bloedspoor liggen vanuit het centrum richting het politiebureau. De politie heeft de omgeving groots afgezet voor sporenonderzoek.

Eadab2a9 1894 3ab1 90f4 9c7a8474a934
Lees ook
18 vuurwerkslachtoffers bij ziekenhuis MST in Enschede: "Veel zwaargewonden"
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.