Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Midwinterhoorn in de klas: nieuw lespakket leert Enschedese leerlingen over oude traditie

Het blazen op de midwinterhoorn mag nog drie dagen. De Twentse houten hoorn wordt vrijdag 6 januari, op Driekoningen, weer opgeborgen en pas weer op eerste advent in november weer tevoorschijn gehaald. Edwin Steggink van de Enschedese Midwinterhoorn Blazers vindt dat kinderen nog te weinig over het blaasinstrument weten en dat dit moet veranderen. Daarom is er een lespakket ontwikkeld voor basisscholen in Enschede. Onderwijscentrum Het Roessingh in Enschede liet haar leerlingen kennismaken met deze oude kersttraditie. Het kan nog net.

De les begint met een introductiefilmpje over de midwinterhoorn, daarna volgt een stukje geschiedenis en mogen de leerlingen op het mondstuk van de midwinterhoorn proberen te blazen. “Je mag de les zelf invullen, het is een soort leidraad”, legt Marja Veenendaal, lerares van stamgroep C op Onderwijscentrum Het Roessingh, uit. “Omdat ik zelf midwinterhoorn speel, heb ik mijn eigen hoorn meegenomen. Je kunt ervoor kiezen om een midwinterhoornspeler uit te nodigen mee te doen.”

Lelijk geluid

“Veel mensen vinden het een lelijk geluid”, vertelt Veendendaal: “Aan het einde van de les vroeg ik aan de leerlingen of zij het geluid van de midwinterhoorn mooi vinden en het verbaasde mij hoeveel leerlingen de hand opstaken. Dit vind ik fijn om te zien.”

Volgens de leerlingen van stamgroep C is het bespelen van het blaasinstrument niet eenvoudig. “Het was best moeilijk, maar het is ook de eerste keer dat ik op een midwinterhoorn blaas. Ik wil nu wel vaker oefenen, want het was heel leuk.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.