Verkeer
Weer
Zoek

‘Geen voortrekkersrol Enschede bij vuurwerkverbod’

Vuurwerk  Ernst Bergboer
In Enschede is tijdens veel illegaal en zwaar vuurwerk afgestoken, tegelijkertijd is de jaarwisseling relatief rustig verlopen - burgemeester Bleker ziet geen aanleiding om het beleid aan te passen of nu al voor te sorteren op een toekomstig algeheel verbod
Beeld: Ernst Bergboer

Burgemeester Roelof Bleker ziet voor Enschede geen voorstrekkersrol als het gaat om de vraag of er een algemeen vuurwerkverbod moet komen of niet. Dat stelde hij in de raadsvergadering van maandagavond, waar in een debatje werd teruggeblikt op de afgelopen jaarwisseling in de stad.

Die terugblik viel, naar het oordeel van Bleker, gunstig uit. Met alle mitsen en maren, die dan vooral de context van Enschede als grensstad betreffen, waar per definitie meer verkeer is van zwaar en illegaal vuurwerk. De jaarwisseling verliep relatief heel rustig.

Geen aanleiding beleid aan te passen

Het debatje, aangevraagd door GroenLinks en Partij voor de Dieren, was ook bedoeld om vooruit te kijken. Naar de aankomende jaarwisseling, welteverstaan. Bleker ziet, op basis van de ervaringen van dit jaar en de voorgaande edities, geen aanleiding om het beleid nu al aan te passen.

Vuurwerk  Ernst Bergboer
Lees ook
Landelijk vuurwerkverbod is voor Twentse burgemeesters geen gelopen race

Hij zei wel geïnteresseerd te zijn in alternatieven zoals een gemeentelijke vuurwerkshow of een drone-spektakel. “Maar dan zou ik wel willen weten of zoiets betekent dat particulieren ook daadwerkelijk minder vuurwerk kopen en afsteken.” Maar de vuurwerkvrije zones, zoals vijf jaar geleden ingesteld na en uitgebreid burgerberaad, werken.

Goed gesprek meestal voldoende

Enschede lichtte fel op rond de klok van twaalven, maar politie, brandweer en hulpdiensten meldden dat de overlast erg meeviel. En bij incidenten is ‘een goed gesprek’ meestal voldoende om ervoor te zorgen dat uitwassen uitblijven.

“Er is veel zwaar en illegaal vuurwerk afgestoken, in die context ben ik tevreden”

Het lijkt enigszins paradoxaal, maar Bleker vermoedt dat de relatieve kalmte rond de jaarwisseling in ‘zijn’ stad verband houdt met de inbeslagname van grote hoeveelheden zwaar en illegaal vuurwerk, al veel eerder in het jaar.

Fijnstof en schade aan mens en natuur

Bleker deelt wel de zorgen van GroenLinks en Partij voor de Dieren met betrekking tot fijnstof en schade voor natuur en mensen (dat laatste blijft, ook bij een relatief rustige jaarwisseling). “Dat is een serieus punt.” Alternatieve ideeën van een door de gemeente georganiseerde vuurwerkshow of een lichtshow met drones - Enschede wil immers drone-hoofdstad van Europa zijn, bracht PvdA-fractievoorzitter Yara Hümmels in - noemde hij dan ook ‘interessant’.

300-plus meldingen bij meldpunt PvdD

Judith Hofte, fractieleider van de Partij voor de Dieren, wees nog op een meldpunt dat die partij rond de jaarwisseling inrichtte. Dat heeft ruim driehonderd overlastmeldingen opgeleverd. “Meldingen waar inwoners verder nergens mee naartoe kunnen”, aldus Hofte. “Het is dus zeker niet zo dat er geen overlast wordt ervaren.”

Algeheel verbod ‘lastig te handhaven’

In de landelijke - terugkerende - discussie over een vuurwerkverbod zal Enschede wat het college betreft geen expliciet standpunt innemen. Datzelfde geldt voor Veiligheidsregio Twente, zo betoogde Bleker, behalve burgervader ook voorzitter van dat orgaan. “Dat is in een grensregio als de onze heel lastig te handhaven.”

20230106 vuurwerkslachtoffers
Lees ook
Twente telt relatief veruit de meeste vuurwerkslachtoffers van alle regio's

‘Geen expliciet standpunt’ betekent dat Enschede en Twente zich niet tegen, maar ook niet voor een algeheel vuurwerkverbod uitspreekt. Stad en regio zullen in die discussie een afwachtende houding aannemen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.