Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Eigen regie houden op groei’ is de nieuwjaarsboodschap van burgemeester Schelberg aan Hengelo

Foto nieuwjaarstoespraak hengelo2023
Beeld: 1Twente

“Welke rol durft u te pakken?” Met deze zin richtte burgemeester Sander Schelberg zich tot de aanwezige Hengeloërs bij de nieuwjaarsbijeenkomst. Voor het eerst weer in twee jaar dat de nieuwjaarsreceptie weer gehouden. Volgens Schelberg groeit Hengelo als stad en moet ieder zijn rol pakken in dit proces. Ook maakte Schelberg bekend de nieuwe voorzitter te zijn van VNG Overijssel.

Nieuwjaarsbijeenkomst

Het was weer even geleden dat er een nieuwjaarsbijeenkomst werd gehouden in het stadhuis. Door corona bleef het twee jaar stil: “Corona hield ons allemaal in z’n greep. Voor velen voelt het als weggegooide jaren. We zijn blij dat we nu weer onze vrijheden en mogelijkheden terug hebben”, zei Schelberg in de toespraak. In de stadhuishal hebben Hengeloërs uit de politiek, culturele en maatschappelijke instellingen en het verenigingsleven zich verzameld voor een hapje en een drankje.

Voorzitter VNG Overijssel

Sander Schelberg maakte tijdens de presentatie ook bekend dat hij de nieuwe voorzitter van VNG Overijssel is. Hij volgt burgemeester Martijn Dadema van Raalte op als voorzitter. De Overijsselse tak van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertegenwoordigd alle 25 gemeenten in de provincie Overijssel. Schelberg zal als voorzitter de belangen van Overijsselse gemeenten behartigen.

'Gastvrije regio'

Ook werd er stilgestaan bij de oorlog in Oekraïne. Sinds het begin van de oorlog vangt Hengelo Oekraïense vluchtelingen op. Zij worden opgevangen in het voormalige stadskantoor en in sloopwoningen in de Nijverheid. Volgens de burgemeester heeft Hengelo zich van een goede kant laten zien door de ontheemden op te nemen: “Wij hebben ons laten zien als een gastvrije regio. Zonder problemen en met veel draagvlak bij onze inwoners.”

Groei

Ook de groei en ontwikkeling van Hengelo kwam ter sprake. Volgens Schelberg heeft Hengelo alles in zich om verder te groeien: “We de spirit, noaberschap en een financieel gezond plaatje. We hebben alles in ons om te groeien en te bloeien.” Volgens het gemeentebestuur zijn de voorzieningen er om te groeien naar meer dan 80.000 inwoners, zeker gezien het ruimtegebrek in het westen en dat steeds meer mensen zich vestigen in het oosten.

Rol

Het is dan, volgens de burgemeester, van belang dat Hengelo zelf de regie houdt op groei en de ontwikkeling van de stad. De stad gaat hoe dan ook groeien: “De grote opdrachten van de komende jaren zijn geen crisis, maar een reuze opdracht voor de hele samenleving”, aldus Schelberg. “Blijf niet aan de zijlijn staan wijzen naar een ander, maar pak uw eigen rol.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.