Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gezocht: Aannemer die badkamer bouwt in nieuw Enschedees logeerhuis voor mensen met psychische problemen

Handjes zijn hard nodig om de badkamer van praktijkhuis Ixta Noa aan de Molenstraat in Enschede klaar te maken. Als die is betegeld en ingericht kan de hulpinstelling beginnen met een nieuwe vorm van zorg en ondersteuning. In het nieuwe pand van Ixta Noa aan de Molenstraat 36 komen vijf logeerplekken voor Twentenaren met psychische problemen. “We zoeken geen sponsors, maar een aannemer die aan de slag kan. We willen snel beginnen met de opvang”, benadrukt coördinator Denise Bosman.

Tot nu toe kunnen Twentenaren met psychische problematiek bij Ixta Noa vooral terecht voor een kopje koffie en een gesprek met een andere ervaringsdeskundigen. Maar het praktijkhuis aan Molenstraat 30 breidt uit. De instelling kreeg geld om telkens vijf personen die het even moeilijk hebben twee weken lang een logeerplek te geven in haar nieuwe pand aan de Molenstraat 36.

Logeerhuis

De nieuwe vorm van zorg komt niet zomaar uit de lucht vallen. Ervaring opgedaan op drie locaties in het land laat zien dat logeerplekken een belangrijke rol kunnen spelen om mensen buiten de crisisopvang te houden. Bosman: “Dus voordat een zware crisis optreedt of mensen compleet vastlopen bied je een andere plek aan, een logeerhuis. Ik weet zeker dat het helpt.”

Geldpotje

De toekenning van de subsidie voor het logeerhuis duurde erg lang. Gewoon omdat er voor zo’n initiatief nog geen geldpotje was. Maar, zegt Bosma, een aantal jaren geleden was zo’n nieuw initiatief zeker stukgelopen. De insteek is nu anders. “De gedachte is dat meer moet worden gedaan om elkaar te steunen. Het leven is namelijk soms best moeilijk. De reactie was: We weten niet hoe, maar we moeten dit voor elkaar maken.”

Het geld voor de logeerplekken komt nu nog uit Enschede, maar de bedoeling is dat de hele regio het huis gaat ondersteunen.

Logeren kost niets

Natuurlijk gaat het niet alleen om een logeerpartij. Deelnemers doen mee met een programma dat gezamenlijk wordt vastgesteld. “Mensen kunnen zich aanmelden. We vragen: Wat heb je nodig? Wat ga je halen uit het logeren? We doen dat op simpele manier zonder indicatie. He kost de mensen niks.”

En hoewel Bosma overtuigd is van de effectiviteit, wil ze die wel meten. “Ja, we gaan onderzoeken, maar zeker is al dat het voor de gemeente en zorgverzekeraar besparing oplevert.”

“Voordat een zware crisis optreedt, bied je een andere plek aan, een logeerhuis. Ik weet zeker dat het helpt”

Schaamte

Ixta Noa voorziet in een behoefte gezien de cijfers die Bosma overlegt. “Bij ons komen maandelijks zo’n 500 mensen over de vloer.” En dat vindt ze niet zo’n wonder. “We leven in een ingewikkelde tijd. Mensen hebben het moeilijk. We kunnen veel aflezen aan onze bezoekers wat er in de maatschappij gebeurt. Er is schaamte als het niet goed met je gaat of als het even niet lukt. Als je eerder hulp vraagt heb je uiteindelijk minder ondersteuning nodig”, beschrijft de coördinator. En dat is precies de rol die haar instelling wil vervullen, maakt ze duidelijk.

Lees ook
Ixta Noa verhuisd naar Molenstraat

Gezocht: een aannemer

Hoe eerder het logeerhuis in gebruik wordt genomen, hoe beter het is. Vandaar dat Bosma op zoek is naar de aannemer die haar snel wil helpen met de badkamer. Want dat moet eerst: Dan pas kunnen de logés komen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.