Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Bodemonderzoek naar PFAS in Hengelose wijk begint vandaag

Hasseleres f16crash locatie2023
In de Hengelose wijk Hasseler Es start vanmorgen het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in 24 tuinen van woningen in de wijk.
Beeld: 1Twente

In de Hengelose wijk Hasseler Es start vanmorgen het onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in 24 tuinen van woningen in de wijk. De tuinen zijn mogelijk vervuild omdat dertig jaar geleden, bij het blussen van branden na een F-16-crash, blusschuim is gebruikt dat PFAS bevat. In de Hasseler Es zijn hogere concentraties PFAS aangetroffen. Onderzoek moet uitwijzen of dat ook geldt voor de tuinen.

Het onderzoek dat wordt uitgevoerd door TTE Consultants uit Deventer richt zich op tuinen in de Dinant Dijkhuisstraat en de Paul van Kempenstraat. Daarnaast wordt ook onderzoek uitgevoerd 'in de openbare ruimte', omdat daar bij steekproeven hogere concentraties PFAS zijn ontdekt. Daar worden peilbuizen geplaatst

Crash f16
Lees ook
Bodemonderzoek achtertuinen Hasseler Es dertig jaar na F16-crash

'Vroeg stadium'

De werkzaamheden begonnen rond acht uur vanmorgen. De komende tijd zullen er monster worden genomen in de tuinen die worden onderzocht op de aanwezigheid van PFAS. TTE is met de bureaus Arcadis en Witteveen+Bos één van de drie bureaus dat landelijk onderzoek doet naar de aanwezigheid van PFAS in de grond. De drie bedrijven zijn ook de drijvende kracht achter het expertisecentrum PFAS. "Wij hebben al in een vroeg stadium de problemen rond PFAS erkend", zegt Bert Baan die namens TTE het onderzoek in Hengelo leidt. "Dat kan best impact hebben", zegt hij over een vervuiling met PFAS. Het onderzoek in Hengelo duurt twee of drie weken.

Hasseleres f16crash locatie2023
Lees ook
Veel onduidelijk over PFAS in Hengelose achtertuinen, maar bewoner John maakt zich geen zorgen
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.