Marktondernemers in Enschede willen de zaterdagmarkt vanaf 1 april zelf gaan organiseren. Volgens Wim Wiefkers, voorzitter van het nieuw gekozen bestuur, zijn de ondernemers beter in staat om hun eigen markten te organiseren dan de gemeente. Ook zou dit meer ruimte bieden voor promotie van de markt. Het college van B&W wil de marktondernemers daarin de ruimte geven.
Voorheen werden zo'n beetje alle warenmarkten in Enschede onder supervisie van de gemeente gehouden. De afgelopen jaren is met de verzelfstandiging van de markten in Wesselerbrink en Glanerbrug en de dinsdagmarkt op het Van Heekplein al een nieuwe weg ingeslagen.
In 2021 is er onderzoek gedaan naar de steun onder marktondernemers voor het zelf organiseren van de zaterdagmarkt. Hieruit bleek dat bijna twee derde van de marktondernemers hiervoor was. Er werd daarom een bestuur van zeven personen samengesteld om de organisatie van zo'n markt te regelen.
Wim Wiefkers is voorzitter van dat bestuur. De Haaksbergenaar staat al sinds jaar en dag op de markt met zijn snoepkraam en ziet alleen maar voordelen bij de verzelfstandiging. "De marktmeester van de gemeente zoals die er vroeger was, is er niet meer. Tegenwoordig heb je al gauw te maken met iemand van de afdeling Handhaving. Die letten vooral op de regels", aldus Wiefkers. Door alles in eigen beheer te doen, ontstaat er volgens hem meer ruimte om te ondernemen.
Hoe die ruimte er precies uit ziet? "De eerste twee jaar zullen we de regels van de gemeente moeten overnemen. Maar daarna zou je kunnen denken aan een andere looproute", legt Wiefkers uit. Ook zouden de verschillende branches wat meer verspreid kunnen worden. Dus niet meer aparte 'eilanden' met groente/fruit, snacks en nonfood.
Wiefkers: "Een gemeente kan ook geen acquisitie doen, maar wij wel. Dat betekent dat als ergens anders een mooie kraam zien staan, we deze actief kunnen benaderen om het eens in Enschede te proberen." De marktgelden blijven hetzelfde, maar komen straks niet meer terecht in het potje van de gemeente maar in die van de zaterdagmarkt. Van daaruit wordt een marktmeester betaald, maar ook schoonmaakkosten en promotiekosten. "Nu gaat wel 25 procent van de marktgelden op aan overhead. Straks biedt dat juist ruimte om de markt meer te promoten."
Stadsdeelwethouder centrum, Jeroen Diepemaat, heeft vertrouwen in de marktondernemers en gelooft dat zij het maximale uit de zaterdagmarkt kunnen halen. Hij stelt dat de gemeente hen daarbij zo veel mogelijk ruimte moet geven. "Zij weten zelf hoe ze dat moeten doen", aldus de wethouder in een persverklaring.
De gemeenteraad zal naar verwachting op 6 maart 2023 een besluit nemen over het voorstel. Als het besluit wordt aangenomen, zullen de zaterdagmarkt op het Van Heekplein en de biologische markt rond het stadhuis op 1 april van start gaan onder het verzelfstandigde bestuur.