Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Saxion helpt politie met 'cold cases'

208964 image 5772744

Er is mogelijk een doorbraak op komst in het onderzoek naar onopgeloste moordzaken. Studenten van Saxion Hogeschool hebben samen met forensisch rechercheurs van de politie alle sporen van dertig coldcasezaken geïnventariseerd.

Met nanotechnieken blijkt het mogelijk om doorgaans onvindbare DNA-cellen te detecteren, bijvoorbeeld op geurdoekjes die vroeger bij rechercheonderzoeken werden gebruikt.

Perspectieven
Met nieuwe technieken uit de nanotechnologie is het mogelijk om deze minuscule DNA-cellen te vermeerderen en er vervolgens een volledig DNA-profiel van te maken. Volgens Wim Perlot, chef van het coldcaseteam van de politie Midden-Nederland, is de potentie enorm.

"Uit het onderzoek dat we met Saxion doen blijkt het mogelijk om op oude geurdoekjes DNA-cellen te vinden. Als we hiervan volledige DNA-profielen kunnen maken, biedt dat mooie perspectieven.

Het kan een coldcasezaak weer in beweging brengen en op termijn misschien wel oplossen." In Nederland zijn er ongeveer 1500 coldcasezaken. Meestal gaat het om onopgeloste moordzaken. Het bewijsmateriaal ligt vaak al jaren in het archief te verstoffen. "Er is inmiddels technisch zoveel mogelijk, dat het heel interessant is met nieuwe technieken naar deze oude zaken te kijken", zegt Jaap Knotter, lector Advanced Forensic Technology aan Hogeschool Saxion in Deventer en Enschede.

Doel
"Door met bijvoorbeeld nanotechnieken naar bewijsmateriaal te kijken, is het mogelijk sporen te vinden. Daarmee kun je ervoor zorgen dat er weer beweging komt in een vastgelopen moordzaak." Nieuwe technieken Knotter (39) is sinds vorig jaar als lector verbonden aan Saxion Hogescholen.

"Ons doel is nieuwe forensische technieken te ontwikkelen die toepasbaar zijn bij de opsporing." Daarbij onderscheidt het lectoraat twee onderzoeksdomeinen: brandonderzoek en vooral ook high impact crimes, zoals moord- en doodslag.

Sporen
"Iedere criminele handeling laat sporen na, ook onzichtbare", weet Knotter, die naast lector op Saxion ook docent en onderzoeker is op de Politieacademie in Apeldoorn. "De kunst is die onzichtbare sporen te vinden en veilig te stellen. Dat gaan we doen door nanotechnologie te gebruiken. Die discipline richt zich nog niet op misdaad. Wij gaan dat nu wél doen. Nanoforensics noemen we het."
TV Enschede FM sprak met Knotter over de hulp van Saxion. Beluister dat fragment hierboven terug.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.