Hengelo
Almelo
Interview

Teleurgestelde vrijwilliger Sasja: "Met sluiting Kindertelefoon Almelo gaat veel kennis verloren"

De enige Twentse locatie van De Kindertelefoon moet op 1 juli volgend jaar de deuren sluiten. De mededeling viel de negentig vrijwilligers en vier vaste medewerkers van het in Almelo gevestigde kantoor rauw op het dak. 1Twenteverslaggever Ernst Bergboer sprak dinsdag 20 september in 1Twente Vandaag met vrijwilliger Sasja.

Veiligheid

"Er gaat door deze sluiting veel kennis verloren. We kunnen als vrijwilligers wel op een andere manier aan De Kindertelefoon verbonden blijven, maar het is nog maar de vraag hoeveel mensen dat zullen doen", vertelt de vrijwilliger, die niet met haar volledige naam in de media wil. "Dat heeft enerzijds te maken met het feit dat ik niet namens mezelf spreek, maar namens al die vrijwilligers en vaste medewerkers van ons kantoor en anderzijds is het ook wel vanwege een stukje veiligheid. Zo werken we ook allemaal onder een schuilnaam bij De Kindertelefoon."

Reorganisatie

Kantoor Almelo van De Kindertelefoon moet sluiten vanwege een landelijke reorganisatie. De organisatie wordt bekostigd vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In de coronaperiode kreeg de stichting extra geld uit de pot met coronagelden. Die geldstroom stopt, waardoor het volgens Kindertelefoondirecteur Roline de Wilde noodzakelijk is op korte termijn maatregelen te nemen. Ze zegt met 'iedereen in gesprek te willen om te zoeken naar een gepaste oplossing'. Een deel van die oplossing ligt in het thuiswerken, zodat de Twentse vrijwilligers tóch in dienst kunnen blijven. "Ook willen we vrijwilligers ondersteunen bij het vinden van ander vrijwilligerswerk”, aldus De Wilde.

Thuiswerken

Sasja vindt thuiswerken geen optie: "Het is juist heel leerzaam en goed om samen op kantoor te zitten. Zo kun je elkaar advies geven tijdens gesprekken en na een heftig gesprek kun je stoom afblazen bij elkaar."

icon_main_quote_red_glyph

"Kinderen uit verschillende delen van het land lijken trouwens meer op elkaar dan je zou denken. Kinderen blijven kinderen, ze worden allemaal verliefd en kunnen allemaal gepest worden."

Sasja, vrijwilliger De Kindertelefoon

Verliefd en gepest

Dat de vestiging Almelo niet zou kunnen sluiten, omdat de Twentse kinderen met heel andere problemen te maken hebben dan hun randstedelijke soortgenoten bestrijdt Sasja overigens: "Alle telefoontjes worden willekeurig over het land verdeeld. Kinderen uit verschillende delen van het land lijken trouwens meer op elkaar dan je zou denken. Kinderen blijven kinderen, ze worden allemaal verliefd en kunnen allemaal gepest worden."

Actie

Sasja weet nog niet hoe zij en haar collega's straks actie gaan voeren tegen de voorgenomen sluiting. "We beginnen maar eens met het opzoeken van de media en daarna zien we wel. Maar we zullen zeker van ons laten horen de komende tijd."


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.