Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Bewoners tiny houses Hengelo vrezen tussentijdse verhuizing op terrein Brouwerij

Magnoliastraat tiny houses hengelo GOOGLE2
Achterop deze kavel, zo'n honderd meter vanaf de Magnoliastraat (waar deze foto is genomen), zullen de tiny houses gerealiseerd moeten worden, als het aan de gemeente Hengelo ligt.
Beeld: Google

De leden van de Coöperatie Tiny Houses Hengelo kunnen niet wachten tot de kogel door de kerk is. "Voor zover ik weet, wil iedereen graag naar de nieuwe locatie in Veldwijk-Zuid. Ik vind het in elk geval een erg lekkere plek!" Dat zegt Nienke Wes, bestuurslid van de coöperatie waarin alle tien 'tiny huishoudens' vertegenwoordigd zijn. Ze heeft echter nog wel enige zorgen over een mogelijke tussentijdse verhuizing. Dit is deel 3 in de 1Twente-serie over de Hengelose tiny houses.

Middenin het groen

"Ik kan natuurlijk niet voor iedereen spreken, maar voor zover ik weet zijn alle bewoners blij met de ons toegewezen plek. We hebben als bewoners een aantal locaties voorgesteld en de gemeente heeft deze het meest kansrijk bevonden. Of het niet te ver van de bewoonde wereld zit? Wat mij betreft niet. Zelfs op de fiets ben je zo in de stad. We zitten nu natuurlijk nog dichter bij alle voorzieningen, maar wel pal naast een supermarkt (Lidl, red.) en een tankstation. Straks zitten we midden in het groen. Hoe mooi is dat?"

“Ons huis is relatief eenvoudig te verplaatsen, maar dat van onze buren moet helemaal gedemonteerd worden. Het liefst verhuizen zij voor het zover komt naar Veldwijk-Zuid.”

Kopzorgen

Wat een aantal bewoners nog wel enige kopzorgen baart, is de mogelijke verhuizing op de huidige plek. Wes: "Ter Steege wil drie tiny houses, waaronder het onze, binnenkort iets opschuiven, zodat ze verder kunnen met hun bouwplannen (het bouwbedrijf wil op deze locatie vlakbij de binnenstad 32 woningen realiseren, red.). Ons huis is relatief eenvoudig te verplaatsen, maar dat van onze buren moet helemaal gedemonteerd worden. Het liefst verhuizen zij voor het zover komt naar Veldwijk-Zuid."

Of dat ook gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Bij Ter Steege kunnen ze nog niet aangeven wanneer deze verplaatsing een feit moet zijn. De verantwoordelijke medewerker is deze week nog met vakantie. "We zullen die informatie echter uiteraard eerst delen met de bewoners, voordat we hiermee naar de pers stappen", aldus een collega.

Geen huur of pacht

De tiny house-bewoners hoeven op de nieuwe plek geen huur of pacht te betalen. De tiny houses zijn hun eigendom en de grond is en blijft van Welbions. Wel zal de wooncorporatie de kosten voor het bouwrijp maken van de grond op de bewoners verhalen. Denk dan onder meer aan de aanleg van riolering en de aansluiting van water en elektriciteit. Die kosten worden over tien jaar (de periode dat de huisjes er mogen staan) uitgesmeerd.

Magnoliastraat tiny houses hengelo GOOGLE2
Lees ook
Waarom kocht Welbions twaalf jaar geleden een weiland in Hengelo-Zuid?

Wachtlijst

Naast de bestaande tien huisjes komen er nog maximaal vier bij. Namens de Coöperatie Tiny Houses Hengelo houdt Nienke Wes hiervan een wachtlijst bij. Deze wachtlijst staat los van de reguliere wachtlijst van Welbions. Wes: "Onze doelgroep is veel specifieker. Ik ga geen aantallen noemen, maar er is best veel vraag. Hier geldt niet: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, maar er wordt gekeken of de nieuwe bewoners bij de huidige groep passen. Maar voor het zover is, moet eerst alles rond zijn."

icon_main_info_white_glyph

Hoe nu verder?

Vorige maand, op dinsdag 12 juli, heeft het college van B en W besloten om de locatie aan te wijzen als plek voor veertien tiny houses voor een periode van 10 jaar en in te stemmen met het stedenbouwkundig ontwerp. Na de vakantie wordt de begroting behandeld in de gemeenteraad. Zodra de vergunning is verleend en de raad akkoord is met de begroting, kan gestart worden met de uitvoering. De gemeente streeft ernaar om voor het einde van het jaar het terrein gereed te hebben voor de vestiging van de tiny houses.

Nienke wes tiny house hengelo 2021 still 1 TWENTE
Nienke Wes: "Voor onze wachtlijst geldt niet: wie het eerst komt, wie het eerst maalt, maar er wordt gekeken of de nieuwe bewoners bij de huidige groep passen."
Beeld: Google
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.