Twente

Meer besloten uitvaarten en vaker een borrel: Twentse uitvaartwereld verandert door corona

Meer besloten uitvaarten en niet meer altijd koffie en cake op het menu: uitvaartondernemer Pedro Swier uit Enschede merkt dat we anders afscheid zijn gaan nemen van dierbaren. De coronapandemie heeft daar volgens hem sterk aan bijgedragen. "We zijn het kleinschalige meer gaan waarderen", zegt hij tegen RTV Oost.

Uitvaartwereld-Enschede-veranderd-door-corona-Pedro Swier-Foto-RTVOost

'Intiem afscheid nemen meer gewaardeerd'

Geen handen mogen schudden, niet knuffelen, afstand houden en een maximum aantal bezoekers op een uitvaart: tijdens de coronapandemie golden er veel restricties bij het afscheid nemen van een dierbare.

"Al die coronamaatregelen waren voor veel mensen moeilijk, maar toch heeft corona ook positieve dingen nagelaten", zegt Pedro Swier van Vredehof Uitvaartverzorging in Enschede. "We merken dat mensen het intiem afscheid nemen, dus in een kleine groep, veel meer zijn gaan waarderen."

Minder bezig met organisatie

Pedro Swier merkt dat nabestaanden bij zo'n kleiner afscheid meer tijd voor zichzelf hebben. "Je kunt als gezin denk ik meer jezelf zijn en je meer op jezelf richten, in plaats van dat je met de totale organisatie bezig bent omdat er een grote groep mensen komt."

Wel ziet de uitvaartondernemer dat het drukker is geworden op de condoleance, die vaak een dag voor de uitvaart plaatsvindt. "Mensen willen nog wel steeds samen rouwen. De condoleancebezoeken worden nu zelfs drukker bezocht dan voorheen", zegt Swier.

Niet altijd koffie en cake

En wie dacht dat er nog altijd koffie en cake op het menu staat, heeft het mis. "Voor corona zagen we daar al een verandering in en die tendens heeft zich verder doorgezet", zegt Swier. "Als je kleinere groepen mensen hebt, dan is het niet de wet van de grote getallen. Als opa gek was op appelgebak, dan kiest men er appelgebak bij. Of een kaasplankje, of een borrel. Alles moet mogelijk zijn, als het maar bij de overledene past."

Banner samenwerking 1Twente en RTV Oost

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.