Enschede
Video

‘Kamperen in de binnenstad? Dat kan alleen maar in Enschede!’

Voor het derde achtereenvolgende jaar konden camperbezitters een nachtje doorbrengen op het H.J. van Heekplein in Enschede. Een kleine zeventig campers, in alle soorten en maten, stonden er gebroederlijk naast elkaar en hun baasjes genoten er van lekkere livemuziek, een goed glas bier, wijn of fris en elkaars gezelschap. Inmiddels is de camping-for-a-day uitgegroeid tot een traditie en voor menig bezoeker voelt het als een reünie. 1Twente nam een kijkje toen de gasten - vanuit het hele land afkomstig - de tijdelijke camping opreden.

Één nacht per jaar

Kamperen mag je in Nederland absoluut niet overal en al helemaal niet in de binnensteden. Er is, voor zover Inge Schuller weet, maar één plek waar dat wel kan: op het Van Heekplein in Enschede. Weliswaar maar één nacht per jaar, maar toch. “In 2020 wilden we de eerste editie in het vroege voorjaar houden, maar vanwege corona lukte dat niet”, vertelt Schuller over haar geesteskind: “Een paar maanden later was er gelukkig weer het nodige mogelijk en dat weekend in augustus beviel ons en de campinggasten prima, dus dat hebben we zo gehouden.”

Vorig jaar was 1Twente ook al van de partij tijdens het evenement:

Reuring op het Van Heekplein

Schuller is van de organiserende stichting Reuring op het Van Heekplein: “Met deze binnenstadscamping willen we zondagmarkt onder de aandacht brengen.” Ze lacht: “En dat lukt prima vanwege alle media-aandacht die we krijgen. Daarnaast vinden de bezoekers van de zondagmarkt het leuk om zich te vergapen aan al die bijzondere campers en omgekeerd geven de campereigenaren maar wat graag uitleg over hun bijzondere voertuigen. De sfeer is daardoor altijd opperbest.”

icon_main_quote_red_glyph

“Als we vanavond een hotel in Enschede hadden geboekt hadden we jullie toch niet ontmoet?”

Een stel uit Soest tegen de verslaggever van 1Twente

Oude verhuiswagen

De campinggasten komen deze avond vanuit onder meer Amstelveen, Alkmaar, Den Bosch, Soest en het uiterste noorden van Friesland naar Enschede. In schattige Volkswagenbusjes, in luxe slagschepen en in oldtimers met honderdduizenden km’s op de teller. Met eentje uit de laatste categorie kwamen Pieter en Froukje met hun drie kinderen uit Oosternijkerk rijden, een plaatsje ten noorden van Dokkum. Hun Mercedes heeft al een leven als verhuiswagen en rijdend hondenkennel achter de rug. Froukje: “Toen Pieter er nu zes jaar geleden mee aan kwam, vond ik het eerst maar niks, zo’n ouwe bak. Maar inmiddels kunnen we niet meer zonder. Ik wil ‘m nooit meer kwijt!” Ook al verbruikt het ding motorolie zoals een gemiddelde personenwagen benzinen slurpt: op vakantie naar Frankrijk ging er een grote jerrycan olie doorheen!

Verhaal gaat verder onder foto

Camping van heekplein 3 enschede 2022 STILL
Dit gezin komt helemaal vanuit Alkmaar voor één sfeervol nachtje in de Enschedese binnenstad: "We gaan de stad vanavond en morgen onveilig maken." © 1Twente

'Een hotel? Ons niet gezien!'

Een stel uit Soest wil hun tot camper omgebouwde Volkswagenbusje ook nooit meer kwijt: “Wij zijn echter kampeerders. Een hotel? Ons niet gezien! Waarom niet? Wij willen rijden, mooie plekjes ontdekken en leuke mensen ontmoeten.” Hij glimlacht: “Als we vanavond een hotel in Enschede hadden geboekt hadden we jullie toch niet ontmoet?”

Zondagmarkt

Het is nu de derde keer dat er gekampeerd kan worden op het Van Heekplein. Volgens Inge Schuller groeide het aantal campers gestaag, maar is met een kleine zeventig de max wel bereikt: “We begonnen twee jaar geleden met veertig campers, vorig jaar waren het er ruim vijftig en nu hebben we er dus bijna zeventig. Daarmee staat het plein zo goed als vol. We moeten inmiddels ook ‘nee’ verkopen. Er moet namelijk zondag ook ruimte blijven voor de standhouders van de zondagmarkt. Die bouwen hun kramen op tussen de campers!”

Twee jaar geleden vertelde Inge Schuller over de eerste editie bij 1Twente Vandaag:


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.