Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Studenten in de bres voor Enschedees studentenleven: €˜Ontgroening kan ook leuk zijn €™

246120 image 6883164

Volgens de dames van dispuut Aditi kan het imago van het Enschedese studentenleven wel een boost gebruiken. Het gaat niet overal zoals in Groningen. Verkleed als Pippi Langkous zamelden ze zondagmiddag geld in voor hun club.

Enschede FM sprak met Iris Overgaauw, lid van het Onafhankelijk Damesdispuut in Enschede. Beluister het interview hierboven.
Een gele beenwarmer om een been en een teddybeer onder de arm. Deze accessoires zijn sinds begin december onlosmakelijk verbonden met studenten Iris Overgaauw (18) en Danielle Zandbergen (21), of zoals ze ook wel genoemd worden a-pippi : aspirant Pippi Langkous. Het meisje met de oranje vlechten is het voorbeeld voor de leden van het dispuut: Ze is eigenwijs, vrolijk en leeft in een groot huis zonder haar ouders . En de beer staat voor de toewijding van aspiranten om bij de club te horen. De beer gaat mee uit eten, naar het sporten en school. Overal waar wij komen, komt hij ook , legt Danielle uit alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Dit alles, en nog veel meer, maakt deel uit van de maandenlange ontgroening van de dames.

Zuipen en kleineren
Op 7 december kregen ze een officiële uitnodiging van het onafhankelijke damesdispuut Aditi. Samen met een andere student, bleven de meiden over na verschillende borrels en ontmoetingen. Om er écht bij te mogen horen voeren ze verschillende opdrachten uit, zoals geld inzamelen voor het dispuut en de naamsbekendheid vergroten door 'Aditi' op gebouwen in de binnenstad te tekenen met stoepkrijt. We willen laten zien dat een ontgroening ook leuk kan zijn. En dat het niet alleen om dom zuipen en kleineren gaat , licht Iris toe.

Vindicat
Rond het woord ontgroening hangt een negatieve zweem. De berichten over de Groningse studentenverening Vindicat, waar onder andere een student zwaar is mishandeld tijdens de ontgroening, staan bij veel in het geheugen gegrift. Zonde , vinden de dames van Aditi die zien dat de negatieve berichten ook effect hebben op het imago van het studentenleven in Enschede. Waarom ze de ontgroening niet helemaal schrappen? Het zorgt voor een hechte band en de opdrachten stimuleren ons om creatief en assertief te zijn.

Vriendinnen
De meiden leggen uit dat het dispuut eigenlijk een hele hechte vriendinnengroep is. Zo vieren ze samen Sinterklaas, koken ze samen en gaan ze weekendjes weg. En op de wekelijkse borrel in stamkroeg Café Friends hoort het zuipen er toch ook een beetje bij: Als een lid met iemand naar bed is geweest, moet ze een rondje apfelkorn geven en het verhaal vertellen , lacht Iris.

Met de verkoop van zelfgemaakte brownies en kwarktaarten zamelen ze geld in voor hun club en zetten ze tegelijkertijd Aditi op de kaart. Het is gewoon super leuk. Hoe lang de ontgroening nog duurt is geheim, maar de dames verwachten tot april.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Annina Romita.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.