Enschede

Erehaag voor overleden rijschoolhouder in Enschede

Vlak voor zân uitvaart nog één keer langs het CBR: het is de bijzondere laatste wens van rijschoolhouder Arnold Homeijer. Maandagavond brengen zoân 150 instructeurs een eresaluut aan de Enschedeër, die vorige week op 57-jarige leeftijd overlijdt. "Dit had Arnold prachtig gevonden."

246377 Schermafbeelding 2017 02 06 om 213922
Zân laatste ronde door Enschede moest en zou langs het CBR voeren, het centrum voor rijexamens. Ontelbare keren draait Arnold Homeijer daar de parkeerplaats op, voor weer een examen of tussentijdse toets. 28 jaar lang bestiert hij samen met zân vrouw Annette auto- en motorrijschool Homeijer op het Twekkelerveld. Duizenden Enschedeërs behalen hun roze papiertje met dank aan de lessen van het echtpaar.

Vorige week overlijdt de instructeur op 57-jarige leeftijd aan de gevolgen van uitgezaaide prostaatkanker. Deze maandag krijgt hij â vlak voor de crematie in Usselo - z'n gewenste afscheid.

Bijzonder
De rouwstoet trekt langs het CBR, waar zijn collegaâs zich massaal verzameld hebben. Iets voor zessen stroomt de hele parkeerplaats vol met lesautoâs, 143 in totaal. De meeste leswagens ontsteken hun lichten, collega-rijschoolhouders en examinatoren nemen plaats voor hun bolide.

Samen vormen ze een indrukwekkende erehaag voor hun gewaardeerde collega. Als de rouwstoet passeert klinkt er applaus, hier en daar valt een traan. âDit had Arnold mooi gevondenâ, zegt Hans Pierik van Drive Easy, die het eresaluut organiseert. âIk ben 27 jaar rijschoolhouder, maar zoân afscheid heb ik nog niet eerder meegemaakt. Het zegt iets over Arnold. Hij was gewoon een hele joviale, spontane gozer, bij iedereen geliefd. Eigenlijk niet voor te stellen dat ie er niet meer is.â

Passie voor lesgeven
De Homeijers rollen bij wijze van toeval in het instructeursvak. Beiden zijn loodgieter, totdat Arnold na een zwaar arbeidsongeval de bouw niet meer in kan. Ze besluiten een rijschool te beginnen. Het wordt hun grote passie. âAls ik aan Arnold denk, zie ik hem in zân lesauto zittenâ, vertelt collega Kenneth van Berkum. âHij woonde vlakbij het CBR, dus reed hier heel vaak rond. Arnold was een rustige, lieve man die altijd in een goede bui was. Wij waren geen concurrenten, maar collegaâs. Dat is in deze branche niet altijd vanzelfsprekend.â

Niet klagen, maar dragen
In 2011 blijkt Arnold ongeneeslijk ziek. Maar ook na die diagnose weigert hij zân plekje op de passagiersstoel op te geven. Tot november van het afgelopen jaar geeft de Enschedeër ondanks toenemende gezondheidsklachten les. âNooit klaagde Arnold, ondanks een zware tijd met chemokuren. De leerlingen waren belangrijk voor hemâ, zegt zân schoonzoon Remon Kluge, zelf ook rijinstructeur.

Het afscheid is extra indrukwekkend voor vrouwlief Annette, die het eresaluut vanuit de rouwauto aanschouwt. âEen andere partner had misschien niet begrepen hoe bijzonder dit is, maar Annette snapt het heel goedâ, zegt Van Berkum. âWe doen dit niet alleen voor Arnold, maar ook voor haar.â Annette (56) zal rijschool Homeijer de komende jaren voortzetten. Maar zoals het was, zo wordt het nooit meer.

Joost Dijkgraaf
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM