Enschede

'Onverwoestbare' Pieter Omtzigt krijgt Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft donderdagavond de Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid ontvangen. De Enschedeër kreeg de prijs tijdens een bijeenkomst in Nieuwspoort in Den Haag. Hij was een van de drie genomineerde Kamerleden.

Pieter Omtzigt bij 1 Twente Vandaag Foto Ernst Bergboer
Pieter Omtzigt heeft de Thorbeckeprijs ontvangen. © Ernst Bergboer.

De andere genomineerden voor de prijs voor politieke welsprekendheid waren Renske Leijten (SP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Het bronzen beeldje van Johan Rudolph Thorbecke, die wordt beschouwd als de grondlegger van de parlementaire democratie in 1848, is een van de meest prestigieuze prijzen voor een Nederlandse politicus.

'Onverwoestbaar'

Volgens de jury is Omtzigts 'gezag als spreker, definitief onverwoestbaar geworden sinds anderen hem uit de Kamer trachtten weg te denken'. Bij de vorming van het nieuwe kabinet lekte vorig jaar uit dat er voor Omtzigt een 'functie elders' in gedachten was. In de nasleep van die politieke rel, de toeslagenaffaire en zijn ziekteverlof nam de Enschedeër afscheid van het CDA en keerde hij in Den Haag terug als zelfstandig Kamerlid.

Het optreden van Omtzigt wordt getypeerd als onafhankelijk, vasthoudend, degelijk en met een regionale basis. Hij past volgens de jury in een Nederlandse traditie die meer waarde hecht aan degelijke inhoud. Eerdere winnaars van de Thorbeckeprijs waren Femke Halsema (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66) en Kees van der Staaij (SGP). In 2018 werd de prijs als statement niet aan een Kamerlid gegeven, maar aan toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.