Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Enschede

Lonneker stichting start crowdfunding voor ombouw 'trafohuisje 3' tot doorkijkgalerie

Met een crowdfundingsactie probeert de Stichting van Urinoir tot Galerie een voormalig transformatorhuisje aan de Bergweg in Lonneker om te bouwen tot een doorkijkgalerie. Daarmee zou Lonneker naast het Urinoir een tweede gebouw krijgen om exposities te organiseren, maar dit keer midden in de natuur. “Het moet hier geen kermis worden", zegt Maarten Witteveen, woordvoerder van de stichting, doelend op de kwetsbare flora en fauna op de Lonnekerberg.

Veelbelovende jonge kunstenaars

De stichting vindt het van groot belang dat met name veelbelovende jonge kunstenaars de mogelijk krijgen om hun werk te exposeren. Voor de renovatie van het electriciteitsgebouw is een bedrag gemoeid van rond de 40.000 euro, waarvan een groot deel al binnen is. De planning is dat de nieuwe kunstruimte volgend voorjaar wordt geopend onder de naam Trafo-3-Doorkijkgalerie.

Symbolisch bedrag

Het trafogebouw was eigendom van de Gemeenschappelijke Regeling Technology Base, de organisatie die in 2010 de vliegbasis en de omliggende legeringskampen kocht van het Rijk om te transformeren. Het gebouwtje aan de Bergweg, dat in 1941 werd gebouwd, was al een tijd buiten gebruik en heeft geen monumentale of beschermde status. Voor een symbolisch bedrag van een euro kreeg de Stichting van Urinoir tot Galerie het tranformatorhuisje in handen.

“Het moet hier geen kermis worden, de flora en fauna hier op de Lonnekerberg moet niet worden aangetast”
Maarten Witteveen trafohuisje Lonnekerberg doorkjikatelier
Maarten Witteveen bij het transformatorhuisje nr. 3 aan de Bergweg in Lonneker dat wordt omgebouwd tot doorkijkgalerie
Beeld: Patrick olde Nordkamp

Drietal expositieruimten

Eerder werd een soortgelijk trafogebouw op de Lonnekerberg overgedragen aan Landschap Overijssel die het inrichtte als vleermuizenverblijfplaats. Het is de bedoeling dat het gebouw aan de Bergweg 399 een drietal expositieruimten krijgt waar diverse kunstenaars voor een bepaalde tijd kunnen exposeren. Stichting KunstenLandschap wil de doorkijkgalerie opnemen in een permanente kunst- en cultuurroute.

Ter ondersteuning van deze crowdfundingactie kunt u geld doneren. De Gemeente Enschede en businessclub Lonneker (LEV) hebben inmiddels hun steun toegezegd. Meer informatie over dit initiatief is hier te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.