Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Oud-Enschedeërs gaan pension runnen in Oost-Duitsland

277983 807972

Frank Lubbers (37) en Linda Oosterlaar (34) jagen hun droom na. Per 1 juli zijn ze de eigenaren van een pension in het voormalige Oost-Duitsland.

Het tafereel was er een voor Ik vertrek. Twee weken geleden arriveerden Linda Oosterlaar en Frank Lubbers met een volgepakte verhuiswagen bij Pension Zum Glasmacher in Gehlberg. "We zouden onze spullen voorlopig opslaan in een bergruimte. Die was niet leeg en schoon zoals afgesproken, maar stoffig en vies. Er stonden nog dingen in van andere mensen uit het dorp", vertelt Linda. "We zeiden tegen elkaar: dit is een Ik vertrek-momentje. Een klein momentje maar, het was makkelijk opgelost."

Thüringer Wald
Linda en haar man Frank vertrekken vandaag voorgoed naar het Thüringer Wald, samen met de honden Senna en Jacky en kater Katrien. Hier bouwen de twee een nieuw bestaan op. De camera's van het populaire televisie-programma van de Avrotros zijn er niet bij. "Voor ons zou dat mooie reclame zijn", zegt Linda. "Maar ik denk niet dat we ervoor in aanmerking komen. Het gaat ons voor de wind. Uiteraard, er zullen dingen mislukken. Maar in het programma gaat het vaak goed mis."

Zekerheid
"Gastvrijheid is voor ons altijd al vanzelfsprekend geweest", zegt Frank. "Linda heeft in de gehandicaptenzorg met mensen gewerkt. Ik hielp graag vrienden met het voorbereiden van vakanties, stippelde routes uit of speurde naar bezienswaardigheden." Het stel woonde de laatste jaren al vlak over de grens in Gronau. Frank: "We voelen ons thuis in Duitsland, vinden het een mooi land en spreken de taal goed." Toch gingen de twee er lange tijd niet van uit dat ze die stap naar een eigen onderneming echt zouden zetten. Linda: "Hier heb je zekerheid en je familie in de buurt."

Een gesprek met een coach gaf voor Linda de doorslag. "Ze liet me zien dat dit is wat ik echt wil." Frank zocht al een tijdje op Duitse vastgoedsites naar een geschikte accommodatie. "We wilden graag in een bergachtig gebied zitten, waar je zowel in de winter als ook in de zomer gasten kunt ontvangen, in een omgeving waar voldoende te doen is", zegt Frank. Linda: "Het moest er zo leuk zijn dat mensen denken: ja, daar wil ik graag naartoe."

Glashistorie
In het Thüringer Wald, op zo'n 450 kilometer rijden van Enschede, vonden ze hun nieuwe stek. Pension Zum Glasmacher staat midden in Gehlberg, een dorp van zo'n 500 inwoners. De voormalige glasfabriek is zeven jaar geleden volledig gerestaureerd. De vorige eigenaren realiseerden zes vakantieappartementen en een café in het pand. Twee extra appartementen zijn nog in aanbouw. Bij het complex horen ook nog vier woningen waarvan drie permanent zijn verhuurd. In het naastgelegen museum is aandacht voor de glashistorie van het dorp.

"Toen we de eerste keer gingen kijken, hadden we direct een overnachting geboekt", vertelt Linda. "Na een nachtje slapen zagen we de mogelijkheden. Het gebied is nog vrij onbekend onder Nederlanders, maar wel toeristisch ontgonnen. Voor de deur van het pension beginnen tal van routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers, motorrijders en langlaufskiërs. Een skilift zit 500 meter verderop. En je bent vrij snel in een grote stad, als je wilt shoppen of cultuur snuiven."

Poetsen
Ze schreven een businessplan, kregen enthousiaste reacties bij de bank, verkochten binnen zes weken hun huis in Gronau en hakten de knoop door. Zaterdag beginnen Linda en Frank in Gehlberg aan een nieuw leven als gastvrouw en gastheer in hun eigen pension. "Wat we als eerste gaan doen? Gelijk aan de bak en poetsen."


© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.