Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Steeds meer Enschedeërs met een probleemdossier zijn hun buren zat, stijging 'complexe meldingen'

Het aantal gewone burenruzies die vorig jaar zijn gemeld bij de Enschedese buurtbemiddeling is verminderd ten opzichte van 2020. Daar staat tegenover dat er een toename is van het aantal burenruzies, waarbij de buur slechts een deel van het probleem is. Volgens Nina Verpalen heeft een deel van Enschede veel problemen dankzij het coronavirus en de zorg. 'Wanneer zo'n buurman dan de muziek te hard draait is het net iets te veel'.

Hectisch jaar

In het debuutjaar van corona zijn er enkele ingrepen geweest die voor veel hectiek hebben gezorgd. Eén van deze ingrepen was de oproep om zoveel mogelijk thuis te werken, waardoor de inwoners van de stad zo nu en dan bijna geen kant op konden. Met zoveel uren die extra thuis zijn besteed, is het nauwelijks gek te noemen dat Enschedeërs extra overlast ervaarden vanuit de buurt. 2020 was met 300 meldingen één van de heftigste jaren als het ging om de buurtbemiddeling in de stad.

Meer stabiliteit

Een jaar later was er sprake van meer stabiliteit en dat uitte zich ook in het aantal meldingen. Er werden 245 ruzies gemeld, maar volgens coördinator Nina Verpalen is dit nog steeds aan de hoge kant. "Het zijn nog altijd 490 adressen waar we langs moeten gaan om te bemiddelen."

Soorten overlast

Als het gaat over welke soorten overlast vaak terugkomen, heeft Verpalen een lijstje paraat. "Geluidsoverlast staat stipt bovenaan samen met tuinruzies. Verder zien we ook het aantal pesterijen en vormen van treitergedrag toenemen."

Kas met onkruid pixabay
Zo'n overwoekerde tuin van de buren kan soms net het startpunt zijn voor een knallende ruzie.
Beeld:

Complexe situaties

Daar waar de de gewone burenruzies lijken te verminderen, nemen het aantal complexe meldingen toe. Volgens Verpalen hebben hervormingen in de zorg en het coronavirus hier direct mee te maken. "Als de ruzie niet alleen aan de buren toe te wijzen is, maar er ook sprake is van extra onderliggende problemen, spreken we van een complexe melding. Het coronavirus en hervormingen in de zorg zorgen voor moeilijke situaties voor de Enschedeërs. Je ziet dat de verdraagzaamheid dan afneemt. 'Wanneer zo'n buurman dan de muziek een beetje te hard draait is het net iets te veel', zegt ze

Bemiddeling

'Voor sommige mensen is het moeilijker geworden om gewoon aan te kloppen bij hun buur en het gesprek aan te gaan,' vertelt Verpalen. Soms wordt al meteen de politie gebeld, die dan naar ons zal verwijzen. We horen dan de verhalen aan van de mensen en laten ze beslissen of ze met elkaar erover willen praten. Vervolgens laten we ze op neutraal terrein het gesprek aangaan. Wij zijn er niet om een kant te kiezen, we zijn absoluut geen rijdende rechter," aldus de coördinator van de Enschedese buurtbemiddeling.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.