Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Blijdschap bij Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie na uitspraak rechter: 'Nu wachten op Den Haag'

Hoe kan je als evenementenorganisator blij zijn met een uitspraak van de Raad van State, ondanks dat je wordt beperkt in wensen en mogelijkheden? Door te kijken wat wel kan, geeft directeur Marten Foppen van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE) aan. Op de oude vliegbasis mogen voorlopig niet 500.000, maar 'slechts' 142.000 bezoekers op jaarbasis worden ontvangen. "Maar toch krijgen we op alle punten gelijk."

De perikelen rondom Hangar 11 en De Strip (oude taxibaan) op de oude vliegbasis laten zich lastig uitleggen zonder al te technisch te worden. Het gebied, grenzend aan beschermde natuur, is zeven jaar geleden aangekocht door ondernemer Jan van Eck. Sindsdien zijn er door VTE al veel festivals en activiteiten gehouden, zoals vlooienmarkten en het Airforce Festival. Om te voorkomen dat voor elke losse activiteit een aanvraag met papieren rompslomp moet worden gedaan, is een paar jaar geleden geprobeerd om de jaarlijkse mogelijkheden vast te leggen in een bestemmingsplan.

Lange weg

Tegen dat bestemmingsplan zijn vanaf het begin veel bezwaren ingediend door natuur- en belangenorganisaties en omwonenden. In 2019 is het plan van VTE - net als 180 andere plannen - van tafel geveegd omdat de landelijke normen voor stikstofuitstoot niet deugden

“We zijn heel trots dat dassen en oehoes bij ons aanwezig. Je ziet ook dat dat perfect samengaat met onze evenementen”

"We moesten allemaal terug naar de tekentafel", zegt Marten Foppen bij 1Twente Vandaag. "Dat hebben we ook gedaan. Eind vorig jaar lag er een nieuw plan, dat door de gemeenteraad is aangenomen. En twee weken na het besluit was er opnieuw een uitspraak van de Raad van State."

Die uitspraak - die gevolgen heeft voor alle andere plannen in het land - houdt in dat het compenseren van stikstofuitstoot door het opkopen van stikstofrechten van anderen niet per definitie mogelijk is.

Beschermde dieren

In het geval van Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie zijn er stikstofrechten van een voormalige paardenhouderij ingezet als compensatiemiddel. Natuur- en belangenorganisaties zijn op dat punt in het gelijk gesteld. Maar tijdens de zitting bij de Raad van State diende Foppen een alternatief plan in dat volgens VTE binnen alle bestaande normen blijft en dat uitgaat van een minder aantal bezoekers op jaarbasis.

Stemming vliegveldplan 20211129
Lees ook
Groen licht voor vliegveldplan in Enschede, maar minder vaak racen en vuurwerk

De Raad van State heeft dat plan omarmd, zodat er voorlopig nog wel evenementen mogelijk zijn. "We zijn vooral trots dat we na jaren van gevecht eigenlijk op alle punten in het gelijk zijn gesteld", aldus Foppen. De bezwaren met betrekking tot verstoring van beschermde diersoorten zoals dassen, oehoes en geelgorzen zijn namelijk van tafel geveegd. "Wat overblijft is stikstof. Maar dat is iets van de landelijke overheid."

Hoeveel tijd heeft Den Haag nodig?

Gaan de beschermde dieren dan echt geen last krijgen als er straks weer gefeest wordt op de luchthaven? "We doen jaarrond onderzoek. In gevoelige periode, zoals het broedseizoen, worden er geen evenementen gehouden. We zijn heel trots dat dassen en oehoes bij ons aanwezig. Je ziet ook dat dat perfect samengaat met onze evenementen."

Strip Vliegveld Twenthe Google Maps
Lees ook
Stikstofdebacle: voorlopig geen grotere evenementen op Vliegveld Twenthe

Wat betreft de stikstofregels heeft Foppen er goede hoop op dat er een oplossing komt vanuit Den Haag. "Het gaat om verbreding van snelwegen, woningbouw en ook plannen zoals van VTE. Er moet gewoon een oplossing komen." Maar alles hangt samen met tijd, zegt de directeur. "Hoeveel tijd heeft Den Haag nodig om met duidelijkheid te komen?"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.