Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

'50 kilo afval per inwoner, dat halen de gemeenten niet'

294040 afval 4

Gemeenten doen niets met de boodschap van Twente Milieu dat met het huidige beleid de afvaldoelstellingen niet worden gehaald. Dat zeggen de rekenkamercommissies van zes Twentse gemeenten. "Gebrek aan moed en kritische houding in raden en colleges belemmeren de tijdige invoering van maatregelen."

De doelstelling in Twente is dat in 2030 maximaal 50 kilo restafval per inwoner wordt geproduceerd. Daar zitten Enschede, Hengelo, Almelo, Oldenzaal, Borne en de Hof van Twente, alle aandeelhouders van Twente Milieu, nog ver vanaf. Elke gemeente probeert op haar eigen manier dat doel te bereiken, waarbij gedifferentieerde afvaltarieven en omgekeerd inzamelen de boventoon voeren. Maar een onderzoek onder Nederlandse gemeenten geeft aan dat geen gemeente op die manier die doelstelling haalt. Colleges doen te weinig met die info. Het staat in het evaluatierapport Grip op Afval van de rekenkamers.

Stevig
De conclusies zijn stevig. Zo zijn er geen onderbouwde prognoses over de afvalinzameling door 'gebrekkig ambtelijk informatiemanagement'. Gemeenteraden praten vooral over incidenten. Bovendien delen gemeenten te weinig kennis.

NauwelijksHet invoeren van nieuwe maatregelen in de afvalinzameling verloopt via Twente Milieu, tussen gemeenten onderling is nauwelijks overleg. "Daardoor ontbreekt ook de discussie dat harmonisatie van uitvoeringsmaatregelen kan leiden tot kostenvoordelen", zeggen de rekenkamercommissies.

VertrouwenGemeenten hebben veel vertrouwen in Twente Milieu. In de vergadering van aandeelhouders worden daarom nauwelijks kritische vragen gesteld aan de accountant of de raad van commissarissen. Daardoor hebben gemeenteraden en colleges onvoldoende zicht op de bestuurlijke en financiële risico's die samenhangen met de afvalinzameling door Twente Milieu.

VerkiezingenDe afvalinzameling zou een belangrijk onderwerp in de raadsverkiezingen moeten worden, zo suggereren de rekenkamercommissies in één van de aanbevelingen. "Afvalbeleid en afvalinzameling hebben veel impact op inwoners. De gemeenten hebben alle de ambitie van 50 kilo restafval in 2030 ondertekend. Verkiezingen zijn hét moment om dat mandaat te wijzigen of te bevestigen."

IncidentenEen andere aanbeveling: "Spreek met elkaar af hoe omgegaan wordt met signalen van inwoners over de uitvoering van het afvalbeleid, zodat raadsvergaderingen over het afvalbeleid minder door incidenten en kritiek worden gedomineerd."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - foto: Nout Peper
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.