Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Opstanding van mannenzang in Glanerbrug

694
Het mannenkoor Mannenklank werd vorig jaar opgeheven, maar in Glanerbrug staat een nieuw zanggezelschap op.
Beeld: Mannenklank

Tjitze Tuinstra (73) en Remmelt Vriesema (74) zijn de drijvende krachten achter het initiatief een nieuw koor in Glanerbrug op te richten. Samen met enkele oud-leden van Mannenklank Glanerbrug, dat vorig jaar werd opgeheven, wordt een nieuw mannenkoor op de benen gezet. Mannen Ensemble Glanerbrug zoals het nieuwe koor in oprichting heet, bestaat nu nog uit acht personen en wil uitgroeien naar een koor van 16 mannen.

De initiatiefnemers konden het maar moeilijk verteren dat eind vorig jaar de stekker uit hun mannenkoor ging. En dat terwijl een jaar eerder de mannen van de Brugger Zangers ook al waren gestopt. In Glanerbrug is nu alleen St Cecilia nog actief, met name bij de vieringen in de r.k.-kerk. Glanerbrug verdient een goed koor, vinden ze.

Projectkoor

Tjitze Tuinstra zong zijn leven lang. Van 1975 tot 2021 bij het Christelijk Mannenkoor Glanerbrug en daarna, na de naamsverandering in 2014, bij Mannenklank Glanerbrug. Hij was beheerder van de muziekbibliotheek,  twee keer als voorzitter, lid van de concertcommissie en jubileumcommissie.

Ook nu is hij nog actief als  voorzitter van de Regio Oost van de Koninklijk Christelijke Zangers Bond (KCZB). “Nadat het officieel was dat Mannenklank ging stoppen, heb ik alle leden bericht gestuurd met de vraag of ze mee wilden werken aan het opzetten van een projectkoor,” licht Tjitze zijn initiatief toe.

Passie

Remmelt Vriesema zet zich met hart en ziel in voor zijn grote passie: muziek. Al 50 jaar draagt hij zijn steentje bij aan de Muziekvereniging Wilhelmina Glanerbrug. Als muzikant en bestuurslid. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de verstrekking van de bladmuziek en onderhoudt als bibliothecaris de collectie bladmuziek. Daarnaast regelt hij alle technische zaken tijdens de concerten. Daarnaast was hij meer dan 55 jaar lid van het Christelijk Mannenkoor, later Mannenklank Glanerbrug. Hij fungeerde regelmatig als tweede dirigent van het koor.

Brugger Zangers

“Je maakt mij niet wijs dat er in een dorp als Glanerbrug met zo’n 17 duizend inwoners geen mannen te vinden zijn die lid willen worden van ons nieuwe ensemble,” menen Tjitze en Remmelt. “Daarbij denken we bijvoorbeeld ook aan de oud-leden van de Brugger Zangers. We zien ons ensemble als een algemeen koor met een repertoire dat bestaat uit zowel geestelijke liederen als wereldmuziek. Wat zou het mooi zijn dat we uit kunnen groeien naar een koor met vier eerste tenoren, tweede tenoren, baritons en bassen. Glanerbrug verdient immers een goed koor.”  

Kennismaking

Kennis maken met Mannen Ensemble Glanerbrug? Dat kan. Maandagavond 23 mei om half acht zijn geïnteresseerden van harte welkom op de repetitie in de Rank aan de Schipholtstraat 47.

Informatie bij Tjitze Tuinstra. Telefoon: +31633176716. Email: [email protected].  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.