Hengelo
Video

Hengelose Aly Bosch stond 50 jaar geleden aan de wieg van activiteiten Het Woolde

Vanaf 1972 verrichtte Aly Bosch vrijwilligerswerk voor de bewoners van Huize Avondrust en later Het Woolde. Daarvoor werd de Hengelose donderdag 12 mei in het zonnetje gezet. Aly was 43 toen ze begon. Een eenvoudig rekensommetje leert dat ze nu dus 93 moet zijn. "Mensen denken wel eens dat ik hier zelf woon, maar ik woon nog geheel zelfstandig", lacht het kwieke feestvarken.

Grondlegger

Volgens Mirjam Geerdink, welzijnscoach bij Het Woolde, is Aly niet zomaar een vrijwilliger: "Je kunt haar gerust de grondlegger noemen van de activiteitenbegeleiding hier. Het organiseren van gezellige middagen voor de bewoners, het bezoeken van bewoners in hun appartement, modeshows lopen, kerkdiensten verzorgen, ze stond aan de wieg veel activiteiten."

Van bejaardenhuis naar verzorgingshuis

Activiteiten die er nu een stuk minder zijn, omdat Het Woolde de afgelopen jaren is veranderd van een bejaardenhuis in een verzorgingshuis. Waar je er vroeger na je 65e terecht kon, ongeacht je lichamelijke conditie, wonen er nu alleen nog maar mensen 'die echt niks meer kunnen', zoals Aly Bosch het verwoordt: "Huisbezoekjes afleggen en koffie schenken, veel meer valt er hier niet te doen. Dat vind ik wel eens jammer."

icon_main_quote_red_glyph

"We hielden hier vaak modeshows. Ik moest dan soms kleding aan die ik zelf nooit zou kopen. Maar ik deed het graag voor de bewoners."

Aly Bosch

Modeshows

De Hengelose vond overigens niet elke activiteit even leuk om aan mee te werken, vertelt ze: "We hielden hier vaak modeshows. Ik moest dan soms kleding aan die ik zelf nooit zou kopen. Een beetje te tuttig, zeg maar. Ik deed het echter toch met plezier, omdat ik er andere mensen blij mee maakte."

Zoons en schoondochter

Ter gelegenheid van Aly's jubileum zijn deze ochtend collega-vrijwilligers, bewoners, medewerkers en bestuurders van Het Woolde en Aly's zoons Martin (70) en Peter (68) en schoondochter Tonnie (71) aanwezig. Ze luisteren allemaal naar de speech van manager Barry Kwast, waarin hij het heeft over 'het vrijwilligerszaadje dat Aly plantte en dat in die vijftig jaar is uitgegroeid tot een boom'.

Tripje

Dat sluit perfect aan bij het cadeau dat de jubilaris krijgt aangeboden: een Japanse sierkers met daarbij een bordje met de tekst ‘Ter ere van het 50-jarig vrijwilligersjubileum van mw. Aly Bosch, 01-01-2022’. De boom staat in de tuin van Het Woolde. Voor haarzelf zijn er uiteraard bloemen en een cheque ter waarde van 100 euro, te besteden aan een tripje voor twee bij de eigen reisvereniging van Carintreggeland SamenUit.

'Moeder werd honderd'

Aly Bosch wil nog zo lang mogelijk vrijwilligerswerk blijven doen voor Het Woolde. Als het aan haar ligt zijn ze daar aan de Woolderesweg nog lang niet van haar af: "Ik hoop heel oud te worden. Heb daarvoor de juiste genen, denk ik. Mijn moeder werd honderd en ik heb een zus die ook al 96 is."

Aly bosch vrijwilliger woolde hengelo 2
Aly bij 'haar' boom samen met zoons Peter (links) en Martin. © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.