Enschede

Deze Enschedese speeltuin wacht op geld voor onderhoud, maar toch opent er een bijzondere horecazaak

Kinderen die er spelen en ouders die onder het genot van een bakkie koffie bijpraten; Enschede kent welgeteld 17 speeltuinen met een sociale buurtfunctie. Maar deze speelgelegenheden en hun bijbehorende gebouwen moeten ook onderhouden worden. Vorig jaar al trok de gemeente daarvoor 3,6 ton uit, maar dat geld is nog steeds niet beschikbaar. Dat weerhield Speeltuin Voortsweg in de wijk Deppenbroek er niet van woensdag haar vernieuwde terras te openen met een bijzondere horecafunctie.

Extra Puurrr

Ook het gebouw bij Speeltuin Voortsweg heeft dringend onderhoud nodig. In het pand is onder andere de particuliere dagbesteding Extra Puurrr gevestigd. Eigenaar Ellen Oudehinken huurt sinds een jaar het bijgebouw voor de dagbesteding van mensen die wat verder van de arbeidsmarkt afstaan. Zij schenken de koffie en thee en bakken verschillende soorten taart. Voor een zachte prijsje is zelfs een picknickmand te verkrijgen, inclusief een kleurrijk matje om op te zitten.

Tn speeltuin 03 1
De opening van het vernieuwde terras van Speeltuin Voortsweg trok veel belangstelling © Jessy Soepenberg 1Twente

SES

De binnenkant van het pand heeft Extra Puurrr eigenhandig en op eigen kosten laten opknappen. Maar ook de buitenkant toont ernstige tekenen van verval: Verrotte kozijnen, afgeblakerde verf en een dak dat vervangen moet worden. Dit onderhoud valt onder de hoede van de Stichting Enschedese Speeltuinen (SES), de beheerder van alle Enschedese speeltuinen. En die Stichting is afhankelijk van de subsidie van de gemeente, daar waar nu dus het wachten op is.

Onduidelijk

Het waarom daarvan is onduidelijk, ook voor PvdA fractievoorzitter Yara Hümmels. Reden voor haar om er vragen over te stellen in de gemeenteraad. Maar ook directeur Henja Bartelink van de SES kan geen klinkklaar antwoord geven op die vraag. De gemeente heeft zelfs op eigen houtje een onderzoek laten doen om per speeltuin te kijken wat er moet gebeuren. Dat onderzoek is afgerond maar het geld staat nog niet op de rekening van de SES.

Tn speeltuin 02 1
De slechtziende Yasmine knipt het lintje door samen met eigenaresse Ellen Oudehinken van Extra Puurrr © Jessy Soepenberg 1Twente

Opening

In samenwerking met directeur Oudehinken knipte de slechtziende Yasmine, die enkele dagen besteedt bij Extra Puurrr, het lintje door dat het vernieuwde terras definitief opende. Dit onder toeziend oog van Hümmels en Bartelink. Tevens werd een nieuwe toegangspoort onthult, die door de buurtcommissie werd aangeboden. Deze maakt mogelijk dat mensen met een buggy of in een rolstoel ook buiten sluitingstijden naar binnen kunnen.

Tn speeltuin 01 1
© Jessy Soepenberg 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.