Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Bij deze zorginstelling in Twente krijgt 1 op de 3 medewerkers de griepprik

301284 flu shot 1719334 960 720

Het is een ambitieuze doelstelling. Met een deelnamepercentage van 25 procent, scoorde de instelling al hoog in vergelijking met andere ziekenhuis. Maar een uitgebreide voorlichtingscampagne moet ertoe leiden dat dit jaar zelfs één op de drie personeelsleden van ziekenhuis MST in Enschede de griepprik krijgt.

Bij de Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) was vorig jaar 7,8 procent van het totale personeel ingeënt. MST wist de vaccinatiegraad onder haar totale personeelsbestand (3.750 medewerkers) in vier jaar tijd op te krikken van 6 procent in 2012 naar dus één op de vier in 2016.

Collega's overhalen
Belangrijkste oorzaak: het ziekenhuis gaf veel voorlichting en faciliteerde het prikken op de werkvloer. Dit jaar hoopt het ziekenhuis de deelname dus met nog eens 5 procent te verhogen. Daartoe gaat volgende week een groep van 25 zogenoemde prikvrijwilligers met de griepspuit de afdelingen langs om collega s over te halen.

Verder was er 24 oktober het Grote MST Griepgesprek voor personeel. Dat kon tijdens deze bijeenkomst in gesprek met een microbiologe. Ook werd een quiz opgezet voor medewerkers met vragen over griep.

MST-woordvoerder Lars Wormgoor: "Wij reageren op een brede maatschappelijke discussie die gaande is over de zin en onzin van vaccineren tegen allerhande aandoeningen. Ook bij de griepprik worden in toenemende mate vragen gesteld. Wij zijn overtuigd van het nut omdat onderzoek uitwijst dat per zeven gevaccineerde zorgmedewerkers een patiënt minder griep krijgt. Onder het motto Griep die bij een ander begint, kan bij jou stoppen roepen wij medewerkers op zich te beschermen."

Zorginstellingen gaan op verschillende manieren om met het onderwerp. Zo kreeg bij Carintreggeland (ouderenzorg en thuiszorg) vorig jaar volgens de officieel geregistreerde cijfers slechts 0,3 procent van de 3.700 medewerkers de griepprik.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.