Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Volop vraagtekens over meedoen PVV aan verkiezingen in Twente

314063 624183 Thumb Large

De PVV scoorde in Enschede, Almelo en Twenterand uitstekend bij de Tweede Kamerverkiezingen, maar of dat lokaal een vervolg krijgt met deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen is nog onduidelijk. De partij houdt zich oorverdovend stil.

Drie maanden voor de gang naar de stembus is nog allerminst zeker of PVV-aanhangers in Enschede, Almelo en Twenterand ook lokaal hun stem kunnen uitbrengen op de partij van Geert Wilders bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart.

Navraag bij de partij - ondermeer bij PVV ers uit de regio - leverde de afgelopen weken geen duidelijk antwoord op. Zowel Roy van Aalst als Edgar Mulder, de Tweede Kamerleden uit Hengelo en Zwolle die de afgelopen maanden betrokken waren bij de zoektocht naar potentiële raadsleden voor de drie Twentse gemeenten, gaven recent aan geen zicht te hebben op de definitieve deelname aan de lokale verkiezingen. Ook provinciaal voorman Erik Veltmeijer, zelf woonachtig in de gemeente Twenterand, gaf onlangs aan niets te kunnen zeggen. De afdeling persvoorlichting van de PVV gaat telefonisch noch per e-mail in op de vraag over het al dan niet meedoen van de partij in Enschede, Almelo en Twenterand.

Perspectief
Partijleider Geert Wilders gaf een jaar geleden, op 5 december 2016, aan in zo n zestig gemeenten te willen deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Tot die selecte groep behoorden ook Enschede, Almelo en Twenterand, drie plaatsen waar de PVV bij de Tweede Kamerverkiezingen uitstekend scoorde en waar de partij volop perspectief zag voor een doorbraak op lokaal niveau.

Vervolgens werd ook in Twente een selectietraject, bedoeld om voldoende geschikte kandidaat-raadsleden te recruteren, in gang gezet. Het leidde tot een reeks bijeenkomsten, waar sympathisanten werden gewogen op (on)geschiktheid, les kregen in het PVV gedachtegoed en anderszins de kneepjes van het politieke vak kregen bijgebracht.

Bijstellen
Wilders heeft zijn lokale aspiraties met de PVV inmiddels moeten bijstellen. De partijleider heeft de deelname van de PVV in steden als Rotterdam en Utrecht de afgelopen weken inmiddels toegelicht voor de toegestroomde media, maar moest bij die gelegenheden ook bekennen dat de beoogde deelname in de zestig gemeenten geen haalbare kaart is. De moeite die de partij ondervindt bij de werving voldoende en geschikte kandidaat-raadsleden noodzaakt de PVV-leider zo goed als zeker de lokale ambities flink te herzien.

Of dat ook voor Twente geldt blijft dus gissen. Op de vraag per Whatsapp aan Tweede Kamerlid Mulder of er voor de kerst nog nieuws valt te verwachten over de PVV-deelname in Twente antwoordde deze ontwijkend: Ik zou lekker op vakantie gaan . Op zich heeft de PVV nog even de tijd. De uiterste registratiedatum voor nieuwe lokale politieke groeperingen mag dan zijn bepaald op 27 december, voor de landelijke partijen die aan de gemeenteraadsverkiezingen willen meedoen geldt als deadline 5 februari.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM - Foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.