Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Kerstspecial | Sarah uit Enschede laat mensen écht contact maken

315193 special

Sarah Grosman is bewustzijnscoach en brengt mensen dichter bij hun ware ik. En daardoor ook dichter bij elkaar. Want je kunt alleen van anderen houden als je ook van jezelf houdt.

Haar woorden kunnen zo op een tegeltje. Ze zijn wijs, kort en kracht. En ze verkondigen eigenlijk allemaal hetzelfde: Heb elkaar lief. Sarah Grosman (30) uit Enschede gaat op haar steigerhouten bank zitten, met een kop gemberthee. Haar mobiele telefoon legt ze uit het zicht. Een gewoonte sinds haar geslaagde experiment Biggest Eye Contact dit jaar in de Enschedese binnenstad.

Tientallen bekenden en onbekenden keken elkaar een minuut lang in de ogen. Even geen afleiding, maar écht contact. Toen op de Oude Markt, nu in haar appartement in de wijk Stadsveld. Geen telefoon, ook geen televisie in de woonkamer. "Ik kijk bewust geen nieuws, omdat ik daar niet vrolijk van word." Die afzondering van de wereld houdt Grosman dichter bij haar ware ik, zoals ze dat zelf noemt. Ze leeft in een bubbel, maar ook nog in de werkelijkheid. "Want je leert van jezelf en van anderen om je heen. En door die negatieve ervaringen ontstaan weer nieuwe kansen."

Moeder
Als bewustzijnscoach geeft ze mensen spirituele inzichten en legt ze verbinding met iemands innerlijke kind. Oude wonden worden zo geheeld. "Hoe meer je gevuld bent met liefde, hoe meer je kunt geven." Grosman leegt de rugzakken van anderen, maar hoe zit het met haar eigen bagage? Ze vertelt dat ze door verschillende soorten verlies in haar eigen leven anderen beter begrijpt. Zo werd ze als kind uit Zuid-Korea geadopteerd en verloor ze later haar biologische moeder. Er was schrijfcontact, maar nooit heeft ze haar kunnen ontmoeten. Haar portret staat op een kastje in de woonkamer met een brandend waxinelichtje ervoor. "Ik denk dat ze een hele warme vrouw was."

Anders
Altijd voelde Grosman zich anders. Met haar lichtgetinte huid en lange zwarte lokken zag ze er ook anders uit dan de meeste kinderen. "Maar ik voelde me ook anders." Als tiener was ze al bezig met persoonlijke groei en spiritualiteit. "Ik vond ook altijd meer aansluiting bij volwassenen." Grosman koos uiteindelijk voor een carrière in de gehandicaptenzorg, maar kon het werk niet vanuit haar hart doen. Ze verdwaalde even in de modewereld en kwam toen toch weer terug bij de hulpverlening. Dit keer als zelfbenoemd coach. Altijd bleef ze zichzelf, want die levensles kreeg ze vanuit huis mee. "Mijn ouders zeiden tegen mij en mijn broer: 'Je hoeft niet te doen wat anderen doen'." Grosman lacht en zegt dan: "Alle kinderen hadden vroeger een tamagotchi, maar wij kregen er pas één toen die gratis was bij Albert Heijn."

Zwerver Arnoud
Soms verstoppen we onze ware ik, doen we ons anders voor, omdat we bang zijn voor het oordeel van een ander. En weer spreekt de bewustzijnscoach in haar. "Maar zie je verstand, ego en hart als collega's die moeten samenwerken. Elk met hun eigen kwaliteiten. Als je liefdevol met jezelf omgaat, dan kun je ook liefdevol naar een ander zijn." Ze denkt aan haar ontmoeting met zwerver Arnoud. De man die in Enschede altijd om 'een losse euro' vraagt. Ze had honger en wilde een broodje bestellen. "Ik vroeg Arnoud toen welk broodje hij wilde en bestelde die voor hem." Ze gaf hem ook haar laatste zakdoekje, omdat hij een vieze neus had. Grosman had geen oordeel en maakte echt contact. "En dat is voor mensen soms een drempel, want door écht contact ga je anders naar andere mensen kijken, maar ook naar jezelf."

Ontmoetingen
Het zijn die bijzondere ontmoetingen die haar raken. Ze staat op en pakt een foto met haar eigen spreuk erop: Je mag mensen wel in een hokje plaatsen, zolang je er maar geen slot op doet. Heb anderen lief, begint dus bij jezelf. "En natuurlijk zijn we mensen met een oordeel, maar probeer ook altijd de positieve kant te belichten."

Het leven is een reis en Grosman is nog lang niet uitgeleerd. "Maar ik ben er wel klaar voor om komend jaar mijn eigen praktijk Dichterbij je Ik te openen." En haar spreuken komen niet op tegeltjes, maar op inspiratiekaarten.

Op 5 januari is de Nieuwjaarsblik op het Landgoed AlGoed in Enschede. Een vervolg op het succesvolle evenement eerder dit jaar waar bekenden en onbekenden elkaar in de ogen keken. "Want iedereen heeft diep van binnen behoefte aan menselijk contact", zegt Grosman. "Een dieper contact dat niet met een smartphone is vast te leggen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen DTCT
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.