Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Eindejaarsoverzicht 2017: Wat gebeurde er dit jaar in de stad?

315425 pegidarechts diftar oranjelinks

Met de jaarwisseling komt er een einde aan een vrij turbulent jaar in Enschede. Met pegida-demonstraties, het EK-Vrouwenvoetbal en de start van diftar was er altijd wel iets te doen. Wij hebben enkele belangrijke gebeurtenissen uit het afgelopen jaar op een rijtje gezet.

Januari
14 januari: Invoering van diftar komt niet zonder problemenDe invoering van diftar zorgt voor veel afvaldump bij milieupleinen. Binnen een half jaar zouden er uiteindelijk meer dan 1000 klachten binnenkomen over illegale afvaldump in en rond Enschede. In meer positief nieuws zorgde het afvalbeleid er ook voor dat Enschedeërs meer afval gingen scheiden. In één maand tijd werd liefst 50 procent meer verpakkingsmateriaal in ondergrondse containers gestort.



27 januari: Burgemeester Onno van Veldhuizen wil overleg over vuurwerkoverlast Burgemeester Onno van Veldhuizen is geschokt na zijn eerste jaarwisseling in Enschede. Hij is niet te spreken over de navolging van de huidige regels en wil met inwoners in overleg over het terugdringen van vuurwerkoverlast. Deze beslissing van de burgervader leidt in mei uiteindelijk tot de start van de vuurwerkdiscussie in Enschede.

Februari
16 februari: Nieuwe vorm van huishoudelijke hulp in Enschede is erg duur
Om en nabij 5000 Enschedeërs krijgen heuse 'schoonmaakpakketten' aangeboden van de gemeente, onder het mom dat iedereen recht heeft op een schoon en leefbaar huis. De nieuwe vormen van huishoudelijke hulp laat de kosten jaarlijks met zo'n 3 tot 6 miljoen euro stijgen. De extra miljoenen moet de gemeente elders in de zorg weer wegbezuinigen.

Maart
10 maart: In twee jaar tijd meer dan 100 auto's uitgebrand in Enschede
Nadat in een nacht vier auto's in Enschede uitbranden, worden er cijfers openbaar gemaakt. Sinds 1 januari 2015 blijken er meer dan 100 auto's te zijn uitgebrand in Enschede. Maar zowel politie als brandweer zeggen geen aanwijzingen te hebben dat er brandstichters actief zijn in de stad.

16 maart: Politie kamt camping Twentse Es uitNa jaren van klachten van buurtbewoners kamt de politie donderdagmiddag 16 maart camping De Twentse Es uit. Daar wordt onder andere een wietplantage en een vuurwapen aangetroffen. Aan de actie ging een maandenlange voorbereiding vooraf. Een man werd aangehouden, anderen kregen boetes voor het illegaal verbranden van afval.

April
7 april: Politie valt tijdens wedstrijd home van Vak-P binnen
Tijdens de wedstrijd FC Twente - PSV hebben 80 agenten het supportershome van Vak-P binnengevallen. De politie vermoedde al langer dat er drugs werd gehandeld, en trof bij de actie ook drugs aan. Nog tijdens de wedstrijd moesten supporters het stadion verlaten. Een gevolg van de actie was dat het home voor een jaar werd gesloten.



26 april: Voetbalclubs in Enschede willen fuserenSportclub Enschede, De Tubanters, Zuid Eschmarke en PW willen samen door op één plek: Het Diekman. De fusie van de voetbalclubs loopt uiteindelijk in december stuk: De Tubanters en PW ondertekenen de overeenkomst niet. Sportclub Enschede en Zuid-Eschmarke proberen wel samen verder te gaan.

27 april: Airbus landt in Twente
Een Airbus landt op de Luchthaven Twente, het grootste vliegtuig ooit op deze luchthaven. Het toestel wordt in Twente ontmanteld. Later dit jaar zou met een Boeing 747 nog een gigantisch toestel landen op Twente Airport.



Mei
29 mei: Designfietsbrug over Auke Vleerstraat geplaatst
De Auke Vleerstraat werd eind mei een lang weekend gesloten voor het plaatsen van een gloednieuwe hightech designfietsbrug. Het gevaarte, met 28.000 kilo aan zware stalen bogen, werd in een mum van tijd over de weg heen geplaatst. De brug is de verbindende schakel tussen het deel van de Fietssnelweg F35 tussen Hengelo en Enschede. In juli werd de brug officieel geopend.

Juni
14 juni: Enschedese Boys opgehevenAmper actieve leden, geen jeugd en gebrek aan vrijwilligers doen de voetbalclub de das om. Later dit jaar werd het hele archief van de 111-jaar oude voetbalclub overgedragen aan het stadsarchief.

17 juni: Monumentaal postkantoor moet stadsbioscoop wordenEen publiekstrekker die jaarlijks 350.000 tot 400.000 bezoekers naar het centrum zal trekken. Het waren de mooie woorden bij de plannen om het monumentale postkantoor aan de Boulevard 1945 tot een stadsbioscoop om te toveren. Het moet de vierde bioscoop van de stad worden.

30 juni: draagbalk onder Van Heekplein brokkelt af
Bij een controle in de Van Heekgarage eind juni werd een zwakke plek ontdekt. Het gaat om een draagbalk. Uit voorzorg werden er steunpilaren geplaatst in de garage. Ook is het Van Heekplein sinds kort verboden terrein voor extreem zware voertuigen. Het repareren van de draagbalk gaat ruim 200.000 euro kosten.

Juli
24 juli: directeurenclash bij M-Pact in EnschedeCrisis bij vrijwilligerscentrale M-Pact, het fusievehikel van Vrijwilligers053 en Volksuniversiteit. Van de twee directeuren moet er een het veld ruimen. Het is een bloedgroepenstrijd: de baas van Vrijwilligers053 legt het af tegen de oud-directeur van de Volksuniversiteit.

Augustus
7 augustus: Nederlandse voetbalsters zijn Europees kampioen
Enschede had in de zomermaanden voetbalkoorts, vanwege het EK-Vrouwenvoetbal dat in Nederland werd gehouden. Enschede was één van de steden waarin gevoetbald werd. In onze stad kroonden de Oranje-heldinnen zich tot Europees Kampioen.



14 juli: Zara opent in EnschedeGoed nieuws voor winkelend Enschede: in juli werd aan het Van Heekplein een nieuwe Zara geopend. De winkel is met een totaaloppervlakte van 4.000 vierkante meter een van de flagstores in Europa van de Spaanse winkelketen.

September

7 september: Introductie wifi-tracking
In september wordt duidelijk dat iedereen met een mobieltje in de binnenstad wordt gevolgd middels wifi-tracking. Amper twee maanden later dient oprichter van Tkkrlab Dave Borghuis een officiële klacht in tegen het systeem, het is volgens hem in strijd met de privacywetgeving.

17 september: Demonstratie pegidaPegida was weer eens in Enschede. De club is tegen de islam, maar jaagt, gezien de nodige politie-inzet, vooralsnog alleen de belastingbetaler op kosten. In november haalt de organisatie de toorn van heel het land op zich, wanneer ze de locatie van de nieuwe moskee besmeuren met varkensbloed.

20 september: gemeente wil nieuw zwemcomplex op 't Diekman
Enschede besluit 16 miljoen in zwemwater te investeren. Op het Diekman komt een fonkelnieuw zwempark met drie baden. In ruil sluiten De Brug, Het Slagman en Aquadrome. Het plan wordt ontvangen met gemixte gevoelens. Met name in Glanerbrug zijn mensen negatief omdat zij met De Brug 'hun' zwembad verliezen.



Oktober
9 oktober: Centrale bibliotheek wil naar MuziekkwartierDe openbare bibliotheek Enschede wil samen met poppodium Atak, ArtEZ Conservatorium, Het Orkest van het Oosten, Kaliber Kunstenschool, de Nederlandse Reisopera en het Wilminktheater en het Muziekcentrum, de culturele huiskamer van Enschede te worden. Daarvoor is een verhuizing noodzakelijk.

21 oktober: Conclusies onderzoek Nationale OmbudsmanHet was de eerste keer dat het landelijke klachteninstituut naar een gemeente afreisde vanwege aanmerkingen op de uitovering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De Ombudsman concludeerde dat Enschede zich niet aan de wet heeft gehouden inzake bevoorschotting van bijstandsgerechtigden.

November
4 november: Twentsche Foodhal opent zijn deuren
Een hal van 1.000 vierkante meter en zeven verschillende keukens. Sinds november kan er in een Enschedees pand Vietnamees, Boliviaans, Indonesisch en Surinaams gegeten worden, of gerechten van de houtskool grill, vegetarische gerechten en verse yoghurt.


10 november: Er wordt 150 miljoen geïnvesteerd in de Kop van de BoulevardEen nieuw mega bouwproject in de Enschedese binnenstad. Drie woontorens met liefst 530 appartementen moeten gerealiseerd worden. Prijskaartje, zo'n 150 miljoen euro.


11 november: Eerste burgerbesluit van Nederland is een feitIn het stadhuis besluiten ruim 70 Enschedeërs over vuurwerkvrije zones en betere voorlichting op scholen. Bij de eerste bijeenkomst waren meer dan 300 Enschedeërs aanwezig. 4.000 stadsgenoten lieten hun stem horen via een enquête.

28 november: Drainage moet einde maken aan wateroverlast in EnschedeVeertien straten in Enschede-Noord krijgen een drainage. Het gevaarte kost zo'n 1 miljoen euro en moet natte kelders definitief verleden tijd maken.

December
5 december: Kartbaan Go Planet in ere hersteldNa ruim 2 jaar kan er weer gekart worden in Enschede. Geen karts op benzine, maar elektrische. De 435 meter lange baan is omgetoverd tot een hypermoderne route met licht- en geluidseffecten.

14 december: Beslissing over Aanvoerroute naar Het Rutbeek
Ondanks bezwaren van omwonenden blijft de Usselerveenweg de aanvoerroute naar het nieuwe bungalowpark op Het Rutbeek. Omwonenden denken dat met nóg meer verkeer op de straat er meer ongelukken komen. Politici verdedigen hun besluit door aan te kaarten dat in 2014 de weg ook al de aangewezen ontsluitingsroute was.


22 december: Popodium Atak opgeheven
Vlak voor de jaarwisseling slaat het nieuws in als een bom: Poppodium Atak wordt opgeheven en gaat op in het nieuwe Poppodium Twente. Uit een onderzoek blijkt dat Atak straks geen bestaansrecht meer heeft. In plaats van een gezamenlijke organisatie die straks in heel Twente de popprogrammering maakt, is de fusie van de baan en doet Metropool straks de programmering voor Enschede en Hengelo.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto's: Lars Smook, Annina Romita, Robin Hilberink en Reinier van Willigen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.