Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Vuurwerkvrije zones in Enschede succes: Bijna helft minder klachten

315598 kinderboerderij noord 1

De aanwijzing van 5 vuurwerkvrije zones in Enschede blijkt een succes. Op alle locaties bleef het rustig tijdens de jaarwisseling. Daarnaast zijn er in de hele stad 'slechts' 500 klachten gemeld, dat is aanzienlijk minder dan vorig jaar (923 klachten).

Een jaar lang samenkomen, ideeën opperen en een historisch burgerbesluit kwamen tijdens nieuwjaarsnacht tot een apotheose in Enschede. Er waren verplichte vuurwerkvrije zones gecreëerd rondom dierenopvang locaties, de drie kinderboerderijen en het MST. Daarnaast konden Enschedeërs zelf aangeven dat ze liever geen geknal rondom hun woning wilden, door posters op te hangen die via de Huis aan Huis zijn verspreid.

Vuurwerkoverlast
De stad scoort al jaren hoog op lijstjes waar het meeste vuurwerkoverlast is. De campagne Enschede viert oud en nieuw , met vuurwerkvrije zones als een van haar belangrijkste wapens, moest het aantal klachten dit jaar terugdringen. Dat is met ruim 400 klachten minder dan vorig jaar gelukt.

Verplichte zones succes
De aanwijzing van vijf vuurwerkvrije zones in Enschede blijkt dus een succes. Op alle vijf locaties bleef het in de oudejaarsnacht rustig. Politie en ingehuurde beveiligers handhaafden de rust in de zones.

Posteractie
De posteractie mislukte. Een intensieve zoektocht naar die posters in de stad leverde niets op. Ongetwijfeld zullen her en der wel wat van die boodschappen op ramen en deuren zijn geplakt, maar het algemene beeld was volstrekte afwezigheid. "Wat dat betreft hebben we volgend jaar nog veel werk te doen", zegt gemeentewoordvoerder Ton Kamp.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.