Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Tussenjaar populair onder Twentse studenten: 'Je leert jezelf kennen'

316649 lidy

Steeds meer jonge mensen kiezen voor een jaar werken of reizen om zeker te zijn dat ze na de middelbare school de juiste studie kiezen. Universiteiten en hogescholen zijn er blij mee. Jongeren maken hun studie vaker af als ze een tussenjaar hebben gehad.

Stel, je bent 18 jaar en je kunt maar niet kiezen tussen de vele duizenden studies die de hogescholen en universiteiten alleen al in Nederland bieden. Waag je de gok en schrijf je je in voor een studie waaraan je twijfelt, met alle kosten van dien? Of neem je de tijd om er eens goed over na te denken?

Zelfvertrouwen
Janine Wegman van reisbureau Activity International aan de Brammelerstraat heeft al zo'n twintig jaar ervaring met jonge mensen die er een jaartje tussenuit gaan. "Het levert veel meer op dan een studiekeuze alleen", ziet ze.

"Het is enorm goed voor je zelfvertrouwen als je weet dat je jezelf kunt redden in een totaal andere omgeving. Je leert jezelf beter kennen en je kan erachter komen waar je talenten liggen. Je komt in aanraking met andere mensen, andere culturen. Je ziet letterlijk dat de wereld groter is dan Nederland of Europa. Die levenservaring neem je mee als je weer terug bent."

Omdat steeds meer jonge reizigers een reis maken zonder te weten wat ze willen als ze eenmaal terug zijn, werkt Janine Wegman vanaf dit jaar samen met een studiecoach die op afstand hulp biedt. "Zij heeft regelmatig contact via skype. Ze stelt vragen als 'wat heb jij vandaag gedaan waar je blij van werd?' en geeft opdrachten die helpen om je talenten en interesses te ontdekken. Tijdens een reis doen mensen veel ervaringen op die leiden tot nieuwe inzichten. Door daarop in te spelen krijgen reizigers steeds meer zicht op een studie die bij ze past."

Jaap Schildkamp en Vietnam
Jaap Schildkamp (19) was 17 jaar toen hij zijn havodiploma haalde, eigenlijk tegen zijn verwachting in. En toen? "Ik wist het niet. Ik had niet veel werk gemaakt van een vervolgopleiding. Ik twijfelde enorm. Zou ik verpleegkunde kiezen, of lerarenopleiding basisonderwijs?"

Als Jaap toen had gekozen, was het Pabo geworden. Nu, na een tussenjaar waarin hij werkte om zijn reis naar Vietnam te bekostigen, studeert hij verpleegkunde aan Saxion. "Ik ben helemaal op mijn plek."

Zijn tussenjaar heeft hem veel gebracht. Thuis in Enschede laat hij op zijn telefoon foto's zien die hij maakte in Vietnam. Hij heeft er rondgereisd, maar vooral vrijwilligerswerk gedaan. "Ik heb les gegeven op een schooltje en gewerkt in een tehuis voor gehandicapten en zwervers."

Vooral dat laatste raakte zijn hart. "Gehandicaptenzorg in Vietnam is onvergelijkbaar met Nederland. Kinderen liggen vaak alleen maar, op een zaal met veel anderen. Daar kun je echt iets betekenen." Jaap toont een foto van een jongetje met een grote glimlach op zijn gezicht. "We hebben een groepje bewoners mee naar het strand genomen. Dit jongetje was nog nooit in zee geweest. Ik heb met hem 'gezwommen'. Moet je zien hoe gelukkig hij daarvan werd. Die lach vergeet ik nooit meer."

Lidy Weenink en Venezuela
Ze leerde Spaans, kreeg het vertrouwen dat ze het ook alleen kan redden en het reisvirus heeft haar te pakken. Maar de waarde van de maanden die Lidy Weenink (22) in Venezuela doorbracht is vooral dit: "Je krijgt een open blik naar anderen. Nederlanders hebben vaak zo snel een mening", zegt ze. "Zoals over vluchtelingen. Terwijl ik denk: je hebt geen idee wat die mensen hebben meegemaakt, wat ze hebben doorstaan. Wat wij hier als armoede zien, hoeft niet altijd armoede te zijn."

Het was haar moeder die zei: 'Studeer eens een jaartje níet'. "Ik was aan de School voor Journalistiek begonnen, maar dat was niet wat ik ervan verwachtte. Wat ik wel wilde, wist ik niet." Lidy besloot naar Venezuela te gaan. "Ik wilde Spaans leren. Dus heb ik eerst een talencursus gedaan toen ik aankwam. Dat is een goede basis. Je leert mensen kennen en komt erachter wat je wel en niet moet doen in de stad waar je verblijft. Zuid-Amerika kan op sommige plekken gevaarlijk zijn." Daarna deed ze vrijwilligerswerk en heeft ze rondgereisd. "Toen ik terug in Nederland kwam, had ik het gevoel dat ik de hele wereld aankon." Nu loopt ze stage in Enschede, in juni hoopt Lidy klaar te zijn met haar studie Toerisme in Leeuwarden. En dan? "Ik twijfel enorm." Dus vertrekt ze deze zomer opnieuw. "Naar Zuid-Amerika voor onbepaalde tijd. Het plan is om te gaan werken in de toeristische sector. Door mijn studie en stage hier heb ik goede connecties. Ik noem het een ontplooiingsjaar."

Onderzoek
Onderzoek wijst uit dat studenten na een tussenjaar een betere studiekeuze maken. Volgens Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, vallen 'reizigers' minder vaak uit in het eerste jaar en zijn ze gemotiveerder tijdens hun studie. De internationale contacten werken ook na de studie door: studenten met buitenlandervaring blijken aantrekkelijker voor werkgevers.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Frans Nikkels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.