Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Twentenaren beginnen massaal met sporten, maar volhouden lukt nog niet

317186 download sportschool

Twente spurt deze week massaal naar de sportschool. We willen minder kilo's en meer bewegen. Maar we haken vaak eerder af dan ons jaarabonnement is afgelopen. Dat ligt niet alleen aan de sporter, zegt Tom Klaassen van Roessingh. Fitnesscentra moeten klanten beter vasthouden.

Het revalidatiecentrum in Enschede heeft haar eigen sportschool Sport Spectrum. Behalve (oud)patiënten, kan iedereen hier terecht die kampt met houdings- en bewegingsproblemen of een chronische aandoening. Zeer regelmatig melden zich nieuwe leden bij Sport Spectrum die het niet volhielden bij een reguliere sportschool.

Slank en gezond
Als verklaring noemt bewegingsagoog Tom Klaassen dat mensen die niet superfit, slank en gezond zijn, zich vaak slecht thuis voelen in een sportschool. De begeleiding voor juist deze doelgroep schiet tekort. Daardoor haken sporters af.

Je ziet soms dat die jonge adonissen in de bedrijven meer aandacht hebben voor jonge dames met kledingmaat 36 tot 40 dan voor de rest. De dikkere en minder gezonde mensen worden twee of drie keer aan het handje meegenomen. Daarna moet iemand zichzelf maar zien te redden.

Een groot bestanddeel van het klantenbestand van sportscholen bestaat volgens Klaassen uit slapende leden . Het jaarabonnement loopt door, maar de klant is allang afgehaakt. Dat is makkelijk verdienen.

Spierbundels

Clubmanager Niek Tunderman van Trifora Sports & Health Club in Enschede knikt bij het beeld dat Klaassen schetst. Ik herken Trifora hier niet in, maar elders is het soms wel zo. Gelukkig is dit beeld landelijk aan het schuiven. Bij ons hebben de breedgeschouderde types die aan hun spieren willen werken, geen prominente plek in het bedrijf.

Hier moet iedereen zich welkom voelen. Als klanten een onwennige of ongemakkelijke indruk wekken, gaan de instructeurs er direct op af.

Afgaande op ervaringen van voorgaande jaren, verwacht Trifora in januari 180 nieuwe klanten. Alleen al deze week moeten dat er zo n 50 zijn. Basic Fit aan de Oosterstraat in Enschede houdt alleen al deze week rekening met 80 aanmeldingen, zegt teamleider Daniël Krol.
Het zijn volgens hem niet zozeer de goede voornemens, maar vooral het schuldgevoel over de ongezonde leefstijl van de feestdagen dat mensen drijft. Dat gevoel wil men kwijtraken. Hoe lang de nieuwe klanten het gemiddeld volhouden, wil het beursgenoteerde bedrijf niet zeggen.

Minder kans
De grote meerderheid van de nieuwe sporters neemt bij Basic Fit een jaarabonnement a 19.99 euro per maand. Sommige klanten geef je bij voorbaat al minder kans. Dat zijn degenen die bij inschrijving geen behoefte hebben om even rond te kijken. Ze zeggen dat ze later wel terugkomen om te sporten.

Voor het voordelige maandtarief van Basic Fit hoeven de leden geen individuele begeleiding van een instructeur te verwachten. Dat ligt anders bij Trifora. Dat bedrijf richt zich met maandbedragen vanaf 33 euro op het hogere segment in de markt. Een goede begeleiding geeft meer garantie dat sporters het volhouden , zegt Niek Tunderman van Trifora.

De gemiddelde sportschool in Nederland behoudt 3 maanden na inschrijving 65 procent van de nieuwe klanten over. Dit staat in het Fitness Markt & Trend Rapport van Jan Middelkamp en Peter Wolfhagen. Trifora presteert daarboven met 68 procent.

Niet voor niets is voor het meetmoment van drie maanden gekozen, zegt Niek Tunderman van Trifora. Wie drie maanden achter elkaar 1 of 2 keer per week sport, heeft de gewoonte in zijn systeem zitten. Die haakt minder snel af , zegt Tunderman.

Competitie
Peter de Vrij uit Enschede schreef zich samen met echtgenote Irene vorige week in bij Trifora Sports & Health Club. Hij is optimistisch. Wij gaan dit volhouden. Dat weten we zo zeker, omdat we ons hier thuis voelen. Hier zie je niet die krachtpatsers die voor de spiegel hun spierbundels bewonderen en die het vooral om het uiterlijk te doen is.

In de sportschool van Roessingh speelt het uiterlijk ook een ondergeschikte rol. Tom Klaassen: Ook het competitieve element is ondergeschikt. Wie hier komt, beweegt aangepast. Mensen zijn na revalidatie vaak dankbaar dat ze er goed uitkwamen. Ze kiezen vrijwillig voor blijvend werken aan een betere gezondheid.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. - Foto: Lars Smook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.