Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gildebor gaat woensdag weer 'de boom in' om rupsen te bestrijden in Hengelo

452964 eikenprocessierups 1
De rupsen hebben in de eerste weken nog geen brandharen. Naar verwachting ontwikkelen ze halverwege mei hun eerste brandhaartjes. Pas dan maken ze ook de karakteristieke nesten op de eiken.
Beeld: 1Twente

De eerste eikenprocessierupsen zijn eind vorige week uit het ei gekropen. Dat betekent dat de preventieve bestrijding van de rups weer gaat beginnen. Vanaf woensdag 13 april gaat Gildebor de komende weken tussen 19.00 en 02.30 uur twee keer langs alle zomereiken in de stad om ze te bespuiten met aaltjes.

Grotere slagingskans

Bij deze bestrijding worden minuscule wormpjes, ook wel aaltjes genaamd, in de bomen gespoten. Maico Oude Lenferink van Gildebor legt uit waarom dit gebeurt en waarom ’s nachts: "Aaltjes leven normaal onder de grond en kunnen niet tegen UV-licht, ze doen hun werk dus het beste in het donker. Na het behandelen van de bomen zoekt een aaltje een jonge eikenprocessierups op en dringt de rups binnen. Daardoor gaan de rupsen dood, voordat ze overlast kunnen veroorzaken. Elke boom wordt twee keer bespoten, met een tussenperiode van enkele dagen. Dit maakt de kans op slagen het grootst. Met de behandeling van de zomereiken in Hengelo verwachten we de overlast van de eikenprocessierups, net als in 2021, zoveel mogelijk te beperken."

Natuurlijke vijanden

Door de komende jaren in te zetten op het vergroten van de biodiversiteit verwacht men bij Gildebor dat het aantal natuurlijke vijanden van de rups zal groeien. Oude Lenferink: "Het vergroten van de biodiversiteit doen we bijvoorbeeld door anders te maaien, het zogeheten 'ecologisch maaibeheer'. Dat betekent dat we op veel plekken van kort gemaaide gazons dit jaar naar kruidenrijke bermen en grasstroken gaan, al duurt het wel een tijdje voordat het gewenste beeld ontstaat. Uiteindelijk wordt het openbaar groen zo aantrekkelijker voor de vele natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en -vlinder. Naast deze andere manier van maaien planten we ook vaker inheemse bomen en struiken aan. Daarin komen de meeste natuurlijke vijanden van de rups voor. Denk aan verschillende soorten vogels en insecten en hun larven."

icon_main_info_white_glyph

Wat kun je zelf doen?

Een groot deel van het Hengelose grondgebied is particulier eigendom. Een gemeentewoordvoerder: "Als gemeente stimuleren we onze bewoners dan ook om hun tuinen te vergroenen. Want een groene tuin brengt biodiversiteit. Op www.groenblauwtwente.nl leest u veel mogelijkheden om de biodiversiteit in uw eigen tuin te vergroten."

Brandharen

De rupsen hebben in de eerste weken nog geen brandharen. Naar verwachting ontwikkelen ze halverwege mei hun eerste brandhaartjes. Pas dan maken ze ook de karakteristieke nesten op de eiken. Vanaf dat moment start Gildebor met het wegzuigen van nesten. Mensen die daarna toch nog nesten zien, kunnen dit melden via de MijnGemeente-app, te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

Succesvolle aanpak

In 2020 werden zo’n 15.000 eiken in Hengelo voor het eerst behandeld met aaltjes. De resultaten waren er naar: er werden zo’n 20 tot 30 procent minder nesten aangetroffen ten opzichte van 2019. Daarnaast waren de nesten vele malen kleiner dan het jaar ervoor. Vorig jaar werd de aanpak verbeterd, waardoor de overlast nog weer minder was. Gemeentewoordvoerder Bert Mol: "In 2019 kregen we 2.400 klachten van mensen over nesten en in 2020 waren dat er 2.300. Vorig jaar waren het er slechts 502. Dat heeft deels te maken met de steeds gerichtere bestrijding, maar ook met de nachtvorst in april, waardoor veel kleine rupsjes doodvroren."

Eikenprocessierups eipakket plus minirupsen FOTO GEMEENTE HENGELO
Hier zie je een paar kleine rupsjes, die net uit het ei zijn gekomen. Het zogeheten 'eikpakket' is omcirkeld.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.