Oldenzaal

Burgemeester Oldenzaal spreekt van ‘een wonder’ bij ingestorte huis

Dat er vanmorgen geen doden zijn gevallen bij de ingestorte woning aan de Hoefsmid in Oldenzaal is volgens burgemeester Patrick Welman een wonder. Hij zei tijdens een persconferentie vanmiddag dat de wijk de Graven Es vanochtend ‘is opgeschrikt door een explosie’. Als laatste werd na de moeder en dochter, de vader vanmiddag door een specialistisch team levend onder het puin vandaan gehaald.

Patrick Welman Foto Teun van der Velden RTV Oost
Burgemeester Welman spreekt van 'een wonder' dat er geen slachtoffers zijn gevallen bij het ingestorte huis in Oldenzaal © Teun van der Velden / RTV Oost

Gasexplosie

De gasexplosie ontstond vanmorgen rond half tien toen tijdens werkzaamheden aan een elektrische laadpaal een gasleiding werd geraakt. De zoon des huizes, die het huis direct kon verlaten, raakte ‘in shock’ toen de woning door de explosie volledig instortte. Daarbij raakte een monteur licht gewond. Op dat moment waren zijn ouders en zijn zus nog in de woning. Zowel de monteur als de zoon werden door een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Een andere dochter was voor vakantie in het buitenland.

icon_main_quote_red_glyph

Je kunt spreken van 'een wonder'

Burgemeester Patrick Welman van Oldenzaal

Zeer professioneel

De hulpdiensten die massaal uittrokken wisten al vrij snel de moeder en dochter te bevrijden. Pas later op de middag lukte dat door specialistische hulp uit het midden van het land ook met de vader. Met hem was er al die uren wel contact. Om onderkoeling te voorkomen werd de vader warm gehouden door warmtekruiken die door de buren werden aangeleverd. “Je kunt spreken van een wonder dat zich hier heeft voltrokken. Als je de beelden ziet van de ingestorte woning is het bijna niet voor te stellen dat mensen daar levend uit zijn gekomen. Toch is dat wel het geval", aldus de burgemeester. Zijn dank gaat dan ook uit naar de hulpdiensten die volgens hem hun werk zeer professioneel hebben uitgevoerd.

Hartverwarmend

Welman had nog geen direct contact met de familie, wel via een familie-agent, die hen werd toegewezen. “Ik hoop vanavond wel contact met de familie te kunnen krijgen. Ik ben in de buurt geweest en heb met buurtbewoners gesproken. Al snel ontstond bij hockeyvereniging Bully een plek om samen te komen. Ook vanavond wordt een bijeenkomst georganiseerd voor buurtbewoners. Het was hartverwarmend hoe de mensen klaar stonden voor elkaar en de familie", aldus de burgervader. Ondanks lichte schade aan hun huizen kunnen de omwonenden vannacht in hun eigen woning slapen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.