Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Wat heeft de PVV Enschede straks te bieden?

323370 844592

Wie de vier lijsttrekkers van de PVV vraagt naar hun plannen in Enschede, Hengelo, Almelo en Twenterand stuit op Kamerleden die zich in het debat mengen. Het lijkt de hand van Geert Wilders, die zelfs lokaal de campagnes lijkt te regisseren. ,,Je gaat toch niks opnemen?''

,,Bedenk wel", zegt Tweede Kamerlid Edgar Mulder terwijl hij in de huid van de spindoctor kruipt, ,,dat het om deze vier mannen, om deze helden, gaat. En niet om mij.'' Met de helden doelt hij op Jordi Rietman (Hengelo) Sebastiaan Stöteler (Almelo), Erik Veltmeijer (Twenterand) en Jan Willem Elferink (Enschede).

VerzoekHet verzoek luidde om vier van hen, de lijstaanvoerders, gezamenlijk te spreken. De aanleiding is evident. Nog geen jaar geleden kreeg de PVV, bij de Tweede Kamerverkiezingen in grootte de tweede partij van het land, ook in Twente op stevige wijze electoraal vaste grond onder de voeten. Wilders werd de grootste in Almelo en Twenterand, zat in Enschede de VVD als nummer twee op de hielen en scoorde ook in Hengelo onverwacht goed.

Het leidde in Den Haag tot het besluit mee te doen in de vier gemeenten tijdens de lokale verkiezingen. Het maakt de kans reëel dat de om de uitgesproken standpunten even verguisde als bejubelde PVV lokaal een machtsfactor van betekenis wordt.

'Je neemt niks op?'Wat heeft de partij de vier Twentse gemeenten te bieden? Op zoek naar antwoorden zitten Rietman, Stöteler, Veltmeijer en Elferink in een kleine commissieruimte in de Tweede Kamer. Een finaal campagneoverleg, met Mulder en Van Aalst, heeft het viertal naar het Binnenhof gebracht. Wat doet de PVV in de jacht op de kiezer wel en wat niet?

De toch al geplande ontmoeting leent zich logistiek dan ook het beste voor een afspraak met de Twentsche Courant Tubantia. Het groepsgesprek begint met een vriendelijk verzoek van Mulder. ,,Jij neemt toch niks op?'', zegt de zelfbenoemde gespreksregisseur, ,,doe je dat wel, dan praten we hier met meel in de mond en dus niet vrijuit. Het is aan jou.''

De spraakrecorder van de telefoon gaat gewoon aan. De tool registreert dat de PVV'ers zeggen dat er nog steeds geen verkiezingsprogramma's kunnen worden overlegd. ,,Wordt aan gewerkt, op 15 februari horen de mensen meer'', zegt Hengelo's nummer één Rietman. Zijn drie partijgenoten knikken en beamen dat die dag de ideeën voor Almelo, Twenterand en Enschede worden gelanceerd. Afwachten dus. Rietman: ,,Het worden geen 140 pagina's, maar we zetten wel wat zaken op papier in een paar hoofdstukken.''

IslamiseringThuiszorg en ouderenhulp, banen voor laagopgeleide Twentenaren - allemaal belangrijke zaken, benadrukt het kwartet. Islamisering is dan nog niet genoemd. Het gebeurt later dus door Mulder, die het onderwerp als de core business van de PVV omschrijft. Elferink en Veltmeijer richten hun pijlen wel op de vermeend voortwoekerende islamisering. In Enschede leidt die tot de komst van een omvangrijke moskee, weet Elferink. ,,We gaan kijken wat we daar tegen kunnen ondernemen, mochten we in de raad komen.'' Op de tegenwerping dat over het gebedshuis een volgens democratische weg genomen besluit is genomen, zegt de Enschedese lijsttrekker: ,,We zullen zien of er iets tegen valt te ondernemen.''

LinksgekkiesOp de vraag hoe de partij lokaal gaat proberen in de gunst van de kiezer te komen, geeft het Kamerlid Van Aalst het antwoord: ,,Daar zijn de kandidaten volkomen vrij in. Maar ze gaan vooral de wijken in. Bij een vaag diversiteitsdebat zul je ze niet zien. Daar heeft de PVV niks te zoeken.'' ,,Dat is voor linksgekkies", klinkt het.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - foto: Carlo ter Ellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.