Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Twente krijgt het bestuurlijk niet op orde en roept hulp cdK in

325340 boele

De bestuurlijke verhoudingen in Twente zijn zo complex, dat commissaris van de Koning Boele Staal om hulp is gevraagd.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten heeft waarnemend commissaris van de Koning Boele Staal van de provincie Overijssel gisteren verzocht eens grondig naar de politiek-bestuurlijke verhoudingen in Twente te kijken en daarbij ook het functioneren van de Regio Twente in ogenschouw te nemen.

Woordvoerder Menno Reemeijer van commissaris Staal heeft het verzoek van Hofland bevestigd. Op de inhoud kon de belangrijkste provinciebestuurder gisteren nog niets zeggen.

Initiatief
Hofland kwam tot zijn initiatief dat gisteren nadat Rijssen-Holten donderdagavond besloot niet deel te nemen aan de Agenda voor Twente. Dat Hofland Zwolle benadert, maakt duidelijk hoezeer de eenheid in Twente onder druk staat. Het onderlinge bestuurlijke wantrouwen is blijkbaar zo groot dat de regio er niet meer in slaagt op eigen kracht de rijen te sluiten. De commissaris zou eens naar het bestuurlijk wij-gevoel in Twente moeten kijken , aldus Hofland.

Bemoeienis
De eventuele bemoeienis van Staal maakt de positie van burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede er als regiovoorzitter niet sterker op. Hij deed de afgelopen weken vergeefse moeite alle 14 gemeenten achter de Agenda voor Twente te krijgen. Maar na Rijssen-Holten dreigt ook Almelo af te haken. Dat zal op 6 maart in de gemeenteraad duidelijk worden.

Gevoelig
Voor die tijd wil Van Veldhuizen niet reageren. Al zijn uitspraken over de samenwerking liggen gevoelig bij andere gemeenten, waarvan een aantal verlies van bevoegdheden en autonomie vreest over het te besteden geld rond de Agenda voor Twente. Dat blijkt volgens de critici uit een omstreden evaluatie van het functioneren van Regio Twente, een heikel thema waar bijvoorbeeld de gemeenteraad van Oldenzaal zich maandag over buigt.

Behoedzaamheid
De behoedzaamheid van de Enschedese burgemeester zegt veel over de huidige situatie. Dat valt ook op te maken uit een reactie van Hans Kroeze, die namens ondernemersclub VNO-NCW lid is van de Twenteboard. Dit adviesorgaan is de aanjager van de Agenda voor Twente, die economische versterking beoogt. Het ligt allemaal heel gevoelig. Elk woord kan verkeerd worden uitgelegd.

Domino-effect
Ondertussen bestaat de kans dat het afhaken van Rijssen-Holten en vermoedelijk Almelo een domino-effect veroorzaakt. Zo gaan in Hellendoorn stemmen op de deelname aan de Agenda voor Twente te heroverwegen, nu niet alle 14 gemeenten meedoen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Emiel Muijderman
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.