Hengelo
Politiek

Hengelose gemeenteraad: aantal mannen en vrouwen bijna gelijk

Na de verrassende overwinning van BurgerBelangen Hengelo - niet in de laatste plaats voor de partij zelf - is het tijd om de balans op te maken. Wie mogen er straks plaatsnemen in de raadszaal? Maandag is de uitslag formeel vastgesteld door het centraal stembureau. Het kan nog zijn dat kandidaten een dezer dagen alsnog afzien van hun zetel of dat ze bijvoorbeeld doorschuiven naar een wethouderspost. Wel opvallend: de verhouding mannen/vrouwen is bijna fiftyfifty. Woensdag 30 maart wordt de nieuwe raad geïnstalleerd.

Raadzaal raadszaal gemeente hengelo FOTO GEMEENTE HENGELO
Na de verrassende overwinning van BurgerBelangen Hengelo - niet in de laatste plaats voor de partij zelf - is het tijd om de balans op te maken. Wie mogen er straks plaatsnemen in de raadszaal? © Gemeente Hengelo

Raadsleden

BurgerBelangen Hengelo ging er verrassend met de winst er vandoor (van 4 naar 7 zetels) en coalitiepartij Pro Hengelo (van 6 naar 2 zetels) moest juist flink inleveren. De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen in de raad is bijna gelijk, ervan uitgaande dat alle zogeheten 'benoemde leden' hun zetel gaan innemen: negentien mannen tegenover achttien vrouwen. Nu is echter al duidelijk dat Mariska ten Heuw (SP) dat niet zal doen. Zij keert alleen terug als wethouder. Haar plek in de raad zal worden ingenomen door een man, Gerrit-Jan Leusink. Maar dan nog is het percentage vrouwen beduidend hoger dan in de afgelopen raadsperiode. Nu is dat 38 procent. In de nieuwe raad zal dat zeer waarschijnlijk boven de 46 procent liggen. Daarmee lijkt de oproep van CDA en PvdA (zie onder) zin te hebben gehad.

BurgerBelangen Hengelo en VVD

Bij de winnende partij komen de eerste zeven mensen op de kandidatenlijst ook in de raad. Een bijzonderheid is dat Hengelo een echtpaar in de gemeenteraad krijgt. Jacqueline Freriksen (nummer twee) en Igno Freriksen (nummer zeven) zitten er straks allebei namens BurgerBelangen.

Bij de VVD, die een zetel inlevert, schuiven er geen kandidaten omhoog op basis van voorkeursstemmen. Mochten de liberalen in het college komen, dan is het goed mogelijk dat Gerard Gerrits wederom wethouder wordt. De fractie bestaat dan uit Mitchell Boers, Brigiet Schoemaker, Sander Janssen, Cynthia van der Zweth en Ruth Hekman.

Mariska ten Heuw

Ook de SP levert een zetel in. Lijsttrekker Hugo Koetsveld en Vincent Mulder blijven in de raad. Lijstduwer en wethouderskandidaat Mariska ten Heuw heeft genoeg voorkeursstemmen behaald om de derde plek in te nemen. Eerder gaf Ten Heuw echter al aan niet in de raad plaats te willen nemen; wel houdt ze zich aanbevolen voor een wethouderspost. Nummer zes Ria Rouwet-Smits heeft genoeg voorkeursstemmen om door te schuiven richting de raad en het vierde raadslid zal worden de nummer drie op de lijst Gerrit-Jan Leusink.

icon_main_info_white_glyph

Kiesdeler, zetels en restzetels

In Hengelo hebben 32.985 van de 66.171 kiesgerechtigden hun stem uitgebracht tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In totaal zijn er 37 raadszetels te verdelen. De kiesdeler voor deze verkiezingen is: 32.985 : 37 = 891. Kandidaten die 25% van dit getal (222) halen, komen op basis van voorkeursstemmen in de raad. Zeven partijen hebben een restzetel gekregen. Dit zijn VVD, SP, D66, Burger Belangen, GroenLinks, PVV en Forum voor Democratie. De eerste zes krijgen hem naast de volle zetel(s) die ze al behaald hadden, voor Forum voor Democratie is deze restzetel direct ook hun enige zetel. Meer weten over de verdeling van de zetels over de kandidaten? Of wilt u weten hoe er gestemd is in de verschillende stembureaus? Kijk dan op www.hengelo.nl/verkiezingsuitslagen

Benoemde leden

Dit zijn de zogeheten 'benoemde leden' per partij. Zoals gezegd zullen hier nog zaken veranderen als gevolg van doorschuivende wethouders en mensen die, om wat voor reden dan ook, afzien van hun plek in de raad.

BurgerBelangen Hengelo: Han Daals, Jaqueline Freriksen, Jeffrey Scholten, Burhan Carlak, Zohra Hammami, Geert Wieffer en Igno Freriksen

VVD: Mitchell Boers, Brigiet Schoemaker, Gerard Gerrits, Sander Janssen en Cynthia van der Zweth

SP: Hugo Koetsveld, Vincent Mulder, Mariska ten Heuw en Ria Rouwet-Smits

D66: Sebastiaan van der Pal, Laura Smit en Remko Lulof

PvdA: Marie-José Luttikholt, Daniëlle Alink en Vincent ten Voorde

CDA: Hanneke Steen-Klok, Bernadette Morskieft en Nuri Akfidan

GroenLinks: Agnes Booijink, Abby Gomez en Elske Mooijman

PVV: Jeanet Nijhof en Christian Benerink

Lokaal Hengelo: Glenn Dedecker en Seviye van Wier-Koca

Pro Hengelo: Frank Peters en Edith van der Brugh

ChristenUnie: Susanne van den Beukel

Forum voor Democratie: Brian Geertshuis

Hengelose Burgers: Herbert Capelle


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via mail of telefoon.