Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Voormalig uitbaatster Betsy van café Old Dutch vereeuwigd op muur Stadsgravenstraat

IMG 0337 2022 03 18 144655 rtzc
Sonna Krom legt de laatste hand aan haar muurschildering in de Stadsgravenstraat
Beeld: Patrick olde Nordkamp

Betsy Teutelink valt de eer te beurt om als eerste vrouw te zijn vastgelegd door Sonna Krom in de muurschildering aan de Stadsgravenstraat. De uitbaatster van voormalig café Old Dutch werd onder haar voornaam bekend in het nachtelijke uitgaansleven van Enschede. In haar café streken veel acteurs neer die hadden opgetreden in de schouwburg. “Wij zijn allemaal bij Betsy geweest, zeker wij, de studenten van de AKI", zegt Sonna Krom.

Aangenaam verrast

Krom schilderde Betsy, die in 2014 overleed, op een aparte muur tussen twee deuren. Op een van die toegangen komt ook nog een portret van een Enschedese zangeres. Wie dat is wil de kunstschilder nog graag even geheimhouden. De betreffende zangeres is inmiddels wel op de hoogte en toonde zich zeer vereerd en aangenaam verrast.

“Een straatje om opnieuw verliefd op te worden”

Verloederde straat

Op de grote muurschildering zijn door Krom louter mannelijke ‘local heroes’ uit de muziekscene vastgelegd, onder wie Cor Timmer van de Nobo's Blues Band. De Stadsgravenstraat was een verpauperde steeg achter de uitgaansgelegenheden aan de Oude Markt. Onder aanvoering van Harry Lindeman, eigenaar van enkele panden, werd door een ‘clubje’ mensen het initiatief genomen de verloederde straat op te knappen. Er kwam meer groen in de straat en gedichten alsmede dus ook een schildering op de muren. “De Stadsgravenstraat 3.0 is een straatje om opnieuw verliefd op te worden', zegt Lindeman.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.